Sport Sport-topp

Johansson frälste hemmapubliken

Martin Johansson i en landskamp mot Norge förra året. Arkivbild
Martin Johansson i en landskamp mot Norge förra året. Arkivbild

Han blev blixtinkallad när två spelare däckades i magsjuka.Hemmafavoriten Martin Johansson fick Örebropubliken att jubla direkt. Han var arkitekten bakom Tre Kronors drömöppning när Finland besegrades med 3–2.– Mäktigt, sade Johansson om upplevelsen.

Martin Johansson hade redan fått Örebropubliken att dra till med kvällens största jubel i ett utsålt Behrn Arena (5 500 åskådare) när han presenterades i Tre Kronors startfemma mot Finland.

Bara 29 sekunder in på matchen var det dags för ett nytt jubel när landslaget drömstartade.

Martin Johansson tog fart, åkte ifrån finländske backen Tommi Kivistö och frispelade Nicklas Danielsson. Den rutinerade Lausannespelaren gjorde inget misstag och satte pucken i nättaket bakom finländske landslagsdebutanten Ville Husso.

– Introt var kanske det som var mest speciellt för mig. Sedan blev det ju en optimal start, så det var otroligt kul att få vara med om, sade Johansson som debuterade mot just Finland för ett år sedan.

Fem byten

Nu gjorde han sin 13:e landskamp, men skulle egentligen inte ha varit med. Han blixtinkallades på torsdagsmorgonen när det stod klart att Marcus Sörensen, Djurgården, och Fredrik Pettersson, Lugano, hade drabbats av magsjuka och skulle missa matchen.

– Jag fick ett sms när jag skulle åka och lämna dottern på dagis. Så jag fick åka till Kumla och hämta grejerna i stället, sade Johansson vars lag har fått flytta på sig när Tre Kronor intagit Behrn Arena.

Som siste man in fick Johansson bara totalt 3.07 i istid och fem byten. Det räckte för att göra avtryck.

Blir Sörensen och Pettersson friska och ingen annan insjuknar får Martin Johansson inte spela returen i Stockholm på lördag.

Dramatiskt slut

Efter smakstarten såg Tre Kronor ut att greja segern med ett sent mål i andra perioden (17.19) och ett tidigt i den tredje (1.40).

Linus Klasen, Lugano, låg bakom bägge. Först slog han en öppnande passning till backen Niclas Burström som sköt 2–0 och sedan spelade han fram forwarden Johan Sundström som satte 3–0 med en hand på klubban.

Men två finländska reduceringar (Harri Pesonen och Mika Niemi) gav ett dramatiskt slut. Debutanten Andreas Englund tog en utvisning, men svenskarna redde ut stormen bland annat tack vare målvakten Markus Svensson som gjorde ett par vassa räddningar.

– Jag tyckte vi var värda att vinna. Första perioden var inte speciellt bra, men sedan blev det bättre och upp till tio–tolv minuter i tredje så tycker jag vi funkar bra. Sedan känns det som vi började spela på resultatet, sade förbundskaptenen Pär Mårts.