Sport Skidor Sport-topp

Johaug mest överlägsna segraren

Norskan Therese Johaug var helt överlägsen på tremilen i Holmenkollen.
Norskan Therese Johaug var helt överlägsen på tremilen i Holmenkollen.

Det var tidernas utklassning på tremilen i Holmenkollen.Och bakom suveräna Therese Johaug orkade inte Charlotte Kalla hänga med i kampen om de övriga pallplatserna. I dimman och blötan åkte hon in som sexa.

Therese Johaug stack i första backen och var fullständigt överlägsen då hon tog sin tredje världscupseger i Holmenkollen. Den största segermarginalen i det klassiska skidloppet i världscupen skrevs till 3.46,5 minuter före norska landslagskollegan Ingvild Flugstad Østberg. Finländskan Anne Kyllönen blev trea.

– Ett riktigt bra lopp, kanske det bästa i min karriär. Jag var lite nervös innan, jag visste inte riktig hur formen var efter att jag var sjuk förra helgen. Men formen var fantastisk, jag blev lite överraskad när jag fick en lucka i första backen, sade Johaug.

– Det betyder mycket för mig att vinna här. Jag har aldrig vunnit i Kollen när det har varit klassiskt, så det var ett stort mål för mig inför säsongen.

Tunga skidor

Charlotte Kalla var länge med i kampen om pallplatserna bakom Johaug, men fick släppa några kilometer före mål och blev sexa, 4.46 efter den norska segraren.

– När ingen prövade att gå med Therese så blev det ett annorlunda lopp. Vi var en ganska stor klunga rätt länge, farten blev inte så hög som man är van vid, sade Kalla, som länge var offensiv och drog i klungan.

Kalla tvingades dock släppa flera åkare på tunga skidor under den sista halvmilen. Skidbytet halvvägs påverkade.

– Jag valde att starta med mitt förstapar, jag hade inte lika lätt att få fast andraparet. Det blev svårt när farten höjdes och jag inte hade riktigt bra fäste. Jag försökte bara fortsätta kämpa och åka så bra jag kunde, sade hon.

Många bonuspoäng

I mål var Kalla 30 sekunder från pallen och finländskan Anne Kyllönen. Ingvild Flugstad Østberg håller fortfarande kampen med Johaug om världscuptiteln vid liv efter sin andraplats.

Kalla är fyra i totalen och kapade åt sig 38 bonuspoäng i samband med tremilens spurtpriser. Men det var ingen planerad strategi.

– Nä, jag tänkte bara att kommer läge så kunde jag försöka. Och det var kontrollerat, det var inte något som jag tyckte kostade för mycket.

Hon förlängde en fin Kollensvit. I sina åtta starter på 30 kilometer i Oslo har hon aldrig varit sämre än nia.

Av övriga svenskor blev Åsarnas Elin Mohlin 34:a och IFK Moras Marika Sundin 40:e. Ida Ingemarsdotter fick andningsbesvär och bröt tidigt, liksom Jennie Öberg som fick ont i ett knä.

Närmast väntar hemmatävlingar, Stockholmssprinten på torsdag och två lopp i Falun till helgen. Förbundskapten Rikard Grip räknar med att både Ingemarsdotter och Öberg finns med i Stockholm.