Sport Skidor Sport-topp

Johaug ohotad – Stina Nilsson tvåa

Therese Johaug var överlägsen och Charlotte Kalla fick en mardrömsstart i världscupen.Men Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter var svenska utropstecken när minitouren i längdskidor avslutades med en millång klassisk jaktstart.

Stina Nilsson tvåa, Ida Ingemarsdotter fyra, Charlotte Kalla sexa. En överraskande svensk parad högt upp då minitouren i finska Ruka summerades.

Den stora positiva överraskningen var Stina Nilsson. En av världens främsta sprintåkare tar för sig även på distans. Andraplatsen i sprint i fredags och niondeplatsen på 5 kilometer fritt gav ett bra slagläge inför söndagsjakten.

Som hon utnyttjade till fullo.

Therese Johaug var inget att göra åt med sin klara ledning som hon hade redan från start. Men bakom henne var två norskor och två svenskor med i kampen om övriga pallplatser.

När det drog ihop sig var det Stina Nilsson som var starkast. Så stark att hon knäckte Ingvild Flugstad Östberg och Ida Ingemarsdotter redan före målrakan.

– Jag kände att jag hade krafter att göra något före upploppet. Då spelade jag på de korten i dag, sade hon efter loppet.

– Det känns som jag har en väldigt bra återhämtning jämfört med tidigare och pallar att tävla tre dagar i rad. Jag har känt att jag har tagit kliv i distansåkning, sedan har jag inte värderat hur det kommer att räcka till i vinter.

Snabb marsch

Det kvittot fixade hon i Ruka. 22-åriga "Silver-Stina" med sina tre silver i Falun-VM kan på distans också.

Landslagsledningen får revidera sin uppfattning om Nilssons marsch mot världstoppen.

– Det gick fortare än vi kunde tro att. Stina har visat på bra kapacitet under träningsåret och är det någon som trivs i situationer man-mot-man så är det Stina, sade förbundskapten Rikard Grip.

Ida Ingemarsdotter svarade också för sin klart starkaste distansinsats. Att hon hamnade precis utanför prispallen kunde hon ta. Och hon fick ägna tiden efter målgången att trösta Heidi Weng. Norskan anförde klungan bakom Johaug då hon efter det tredje varvet trodde att det var målgång och spurtade i mål – men då återstod ett varv.

– Jag såg hur ledsen hon var och kände ett väldigt medlidande med henne. Kan jag ge en kram för att hjälpa henne så gör jag det gärna, sade Ingemarsdotter.

Bister Kalla

Charlotte Kalla hade också lätt för att hålla sig för skratt. Hennes duell med Johaug uteblev och med sjätteplatsen tappade hon många poäng redan den första världscuphelgen.

– Det var slitsamt från början, jag fick inte fast skidorna. Det är svårt att få ut max då. Man vill ha bra placeringar, det är det som räknas, sade hon besviket.

Alla åkare led mer eller mindre av det svåra föret. Stina Nilsson klarade också den prövningen.

– Det var jättelurigt, jag tror de flesta slet med fästet, Men jag tror jag kan slugga mig fram, är inte tekniskt briljant och kan åka halvdant utanför spåren i backarna, sade hon.

Anders Wiklund/TT