Sport

Johaug tvingades ge sig

Ingvild Flugstad Østberg (liggande) besegrade överraskande storfavoriten Therese Johaug (stående) på den tredje etappen av Tour de Ski.
Ingvild Flugstad Østberg (liggande) besegrade överraskande storfavoriten Therese Johaug (stående) på den tredje etappen av Tour de Ski.

Förhandsfavoriten Therese Johaug fick oväntat ge sig på den tredje etappen av Tour de Ski i Lenzerheide, Schweiz.Landsmaninnan Ingvild Flugstad Østberg startade fyra sekunder efter, men gick i kapp och var starkast i slutet av loppet.

I sista uppförskörningen satte Ingvild Flugstad Østberg in stöten och till de flestas förvåning orkade inte storfavoriten Johaug svara.

– Det gick bra i början, men när jag fick mjölksyra kunde jag inte bli av med den. Ingvild gjorde ett fantastiskt lopp i dag och jag gläder mig med henne, sade Therese Johaug.

Kan utöka ledningen

Därmed gick Flugstad Østberg upp i ledning i Tour de Ski, en ledning hon kan behålla ett tag. Nästa etapp är nämligen en sprint, där Flugstad Østberg ska kunna utöka den 14 sekunder stora ledning hon nu har till Johaug.

– Jag tror knappt det är sant. Det här är en stor dag för mig, sade Ingvild Flugstad Østberg, som är känd som sprintspecialist och som aldrig varit bland de tio främsta i Tour de Ski.

Charlotte Kalla gick ut som fyra i det fem kilometer långa jaktstartsloppet och höll den placeringen i mål. Svenskan har dryga halvminuten fram till Heidi Weng på tredje plats.

– Det var nåt utöver det vanliga Ingvild lyckades med i dag, men jag tror nog hon behöver ett väldigt bra försprång till Therese om hon inte ska komma i kapp, sade Charlotte Kalla till SVT.

Ida Ingemarsdotter blev 13:e, placeringen före Stina Nilsson.

Norsk dominans

I herrloppet startade Martin Johnsrud Sundby med en minut och 18 sekunders ledning när den tredje etappen inleddes. Norrmannen utökade sitt försprång ytterligare några sekunder i det en mil långa fristilsloppet med jaktstart.

Johnsrud Sundby avverkade sträckan sju sekunder snabbare än tvåan, landsmannen Petter Northug. Med fem extra bonussekunder jämfört med Northug leder nu Johnsrud Sundby Touren med en och en halv minut, men han tar inte ut någon seger i förskott.

– Har jag en sämre dag förlorar jag snabbt en minut. Ingenting är avgjort och det är det som är så spännande med den här typen av tävlingar, sade Martin Johnsrud Sundby.

Bäste svensk blev Simon Andersson på en 27:e plats. Han är drygt fem minuter efter täten.

Åkarna får nu en vilodag innan Touren fortsätter till Tyskland och Oberstdorf med en sprint i klassisk stil.