Sport

Johaug varnar för Kalla

Den norska skiddrottningen Therese Jouhag varnar för Charlotte Kalla inför helgens världscuptävlingar i Falun.
Den norska skiddrottningen Therese Jouhag varnar för Charlotte Kalla inför helgens världscuptävlingar i Falun.

Dagen innan världscuphelgen i Falun varnar norska skiddrottningen Therese Johaug för Charlotte Kalla:– Det var vid den här tiden i fjol som hon kom i form och vann VM-guld. Därefter gjorde hon flera bra tävlingar. Jag räknar med henne i helgen.Men Charlotte Kalla väljer att ligga lågt.

– Jag blir glad att Therese Johaug tror på mig. Men det blir säkert norskorna som kommer att dominera helgen i Falun. I år har jag inte alls haft samma säsongsupplägg som i fjol. Det går inte att jämföra möjligheten att komma tillbaka på samma sätt som förra året, säger Charlotte Kalla, som var märkbart tyst och sammanbiten under fredagens presskonferens.

Hon ville exempelvis inte spekulera i hur fredagens dagsform skulle får för inverkan på helgens tävlingar, som är fem kilometer på lördagen och tio kilometer masstart på söndagen:

– Ena dagen känns kroppen skit, andra dagen känns det bra, men jag vet inte hur det kommer att gå. Det enda jag är säker på är att det blir mycket mjölksyra i helgen. Samtidigt har jag fortfarande mycket att få ut av kroppen jämfört med hur det varit tidigare på säsongen.

Fyra medaljer

I fjol tog Charlotte Kalla fyra medaljer var av ett guld i samband med VM i Falun. Nu är hon tillbaka i VM-spåren, men hon vägrar släppa fram sköna tankarna från fjolåret.

– Det viktigaste är att jag fokuserar på morgondagens lopp som innebär nya förutsättningar och nya möjligheter. Men dagens snöfall påminner mycket om förhållandena när jag vann här i fjol.

Trots att Charlotte Kalla ligger fyra i den sammanlagda världscupen har hon haft en säsong med flera motgångar. Det har också den överlägsna världscupledaren Therese Johaug noterat:

– Innan säsongen trodde jag att Kalla skulle vara närmare konkurrent än vad som varit fallet. Det tror jag också hon känner. Men hon kommer tillbaka, kanske redan till den här helgen, säger Therese Johaug och berättar om de samtal hon har med Charlotte Kalla:

– Vi är goda vänner som ibland stannar upp och pratar för att bygga upp varandra. Jag är säker på att vi snart få se henne i ny superform.

Nått målen

Under presskonferensen var Therese Johaug betydligt mer uppsluppen jämfört med Charlotte Kalla, vilket inte är så konstigt. I år har hon redan uppfyllt sina tre personliga mål för säsongen. Seger i Tour de Ski, seger i touren i finska Ruka och förra veckans vinst i Holmenkollen. Dessutom ligger hon i slagläge att vinna världscupen totalt. Samtidigt ger Johaug en kraftfull signal att hon inte är nöjd:

– Har man fått smak på guld vill man alltid ha mer. Nu drivs jag av att kunna utveckla mig ännu mer. Det handlar bland annat om att kunna avsluta loppen bättre. Jag måste bli snabbare i spurten, säger skiddrottningen.