Sport

Johnsrud Sundby saknar svenskarna

I vinter har norrmannen Martin Johnsrud Sundby krossat konkurrenterna i världscupen.Nu ger ett råd till det bleka svenska herrlaget som underpresterat:– Samla ihop alla starka åkarna i samma lag där de mer rutinerade stöttar de yngre. Jag saknar en åkare som Johan Olsson och hade satsat pengar på honom inför förra veckans Holmenkollen.

Han får medhåll av Marcus Hellner:

– Landslaget är rätt väg att gå när det gäller att samla de bästa åkarna. Jag hoppas att alla väljer landslaget till nästa säsong och inte satsar på långlopp eller köra i sina team.

Bäste svensk 33:a

Inför helgens tävlingar i Falun ligger bäste svenske herråkare på 33:a plats i världscupen. Det är Emil Jönsson som inte åker i Falun. Både Petter Northug och Martin Johnsrud Sundby berättar att de ibland diskuterar de bleka svenska.

– Det är tråkigt. Både Sverige och vi i Norge behöver ett start svenskt herrlag, säger Martin Johnsrud Sundby och ger ett skarpt råd till svenskarna:

– Det är viktigt att de bästa svenskarna jobbar tillsammans i samma lag. Det är inte bra när duktiga svenska åkare går till olika privata lag. De orutinerade åkarna i Sverige behöver matchning mot de mer rutinerade killarna.

Saknar svenskarna

Martin Johnsrud Sundby tänker främst på Daniel Richardsson och Johan Olsson som den här säsongen gör långloppsatsningar i två olika privata lag.

– Jag saknar Daniel Richardsson som är en duktig kille och jag hade förberett mig att få möta Johan Olsson i en tuff duell under femmilen i Holmenkollen. Jag satsade faktiskt pengar på honom, säger Martin Johnsrud Sundby och fortsätter:

– Daniel Richardsson och Johan Olsson är två exempel på att det finns rutin i Sverige som kan lyfta de yngre killarna.

Kan inte tvinga

När Marcus Hellner får höra Martin Johnsrud Sundbys råd till Sverige säger han:

– Det är viktigt att alla är inställda på att träna tillsammans. Vi kan inte tvinga någon in i laget utan måste acceptera om Johan (Olsson) och Daniel (Richardsson) till satsa på annat sätt. Normalt sätt tycker jag att landslaget är rätt väg att gå när det gäller att samla de bästa åkarna. Det är bra om vi kan få ett större gäng på samlingarna.