Mat & Dryck

Jonas Cramby: Tre snabba såser till grillningen

Jonas Cramby tycker att det ska vara fräscht, syrligt, salt och hett till det grillade köttet.
Jonas Cramby tycker att det ska vara fräscht, syrligt, salt och hett till det grillade köttet.

Allt har sin tid och sommaren är definitivt inte säsongen för feta såser, redningar och tunga reduktioner. Nej, fräscht, syrligt, salt och hett ska det vara. Bara lite hackade, råa grönsaker och en bit grillat kött. Enklare och godare blir det knappast.

Pico de gallo

Denna snabbhackade tomatsalsa är en riktig klassiker. Utgör även en inte helt oviktig del i guacamolen nedan, så lika bra att ni gör båda två när ni ändå håller på.

4 personer

200 gr söta tomater

1 silverlök

0.5 kruka koriander

1-2 färska jalapenochilis

2 msk pressad lime

1 tsk salt

Dela tomaterna och ta ut kärnorna. Finhacka dem och de andra ingredienserna och rör ihop till en underbar salsa. Servera med en bit grillat kött och lite tortillachips.

Guacamole

Guacamole ska serveras chunky så fuska inte med stavmixern. Åtta avokados till fyra personer kanske låter mycket men det kommer ta slut, jag lovar.

4 personer

8 avokador

4 msk pressad limejuice

2 tsk salt

4-6 vitlöksklyftor

4 färska jalapenochilis

1.5 dl pico de gallo (ovan)

Mosa avokadon med en gaffel. Tillsätt pressad lime, hackad vitlök, koriander och chili och rör om. Smaka av. Häll i picon, rör om och smaka av igen. Servera med en bit grillat kött och lite tortillachips.

Mango/habanerosalsa

Söt och stark salsa som är fantastisk god till särskilt grillat fläsk.

4 personer

2 mangos

0.5 rödlök

0.5 kruka koriander

1-2 msk pressad limejuice

0.5 färsk habanerochili

0.5 tsk salt

Finhacka ingredienserna blanda samman i en skål. Smaka av med salt. Servera med en bit hårdgrillad fläskkarré.

Mer om Hälsa