Nyheter Världen

Jonas Gardell: "Vi homosexuella har fått vårt Utøya"

Författaren och dramatikern Jonas Gardell. Arkivbild.
Författaren och dramatikern Jonas Gardell. Arkivbild.

Mitt i fotbollsfesten i Paris nåddes Jonas Gardell av nyheterna från Orlando, där masskjutningen på gayklubben Pulse krävde 49 människoliv.– Vi homosexuella har fått vårt Utøya. Vi hbtq-personer har blivit slaktade ännu en gång, som vi har blivit många gånger genom världshistorien, säger han.

Artisten och författaren är i Paris för att dels föreläsa för Svenska fotbollförbundets sponsorer om hbtq-frågor, och dels för att gå på fotboll. Optimismen är stor inför Sveriges match mot Irland på Stade de France.

– Men det är en tung dag och en skrämmande dag. Jag har inte hunnit sätta mig och gråta en stund, men det kommer jag behöva göra. För det är förfärligt det som har skett, säger Gardell.

Personlig koppling

Händelsen kryper nära även på ett personligt plan då maken Mark Levengoods pappa kommer från Florida, inte långt från Orlando.

– Vi känner naturligtvis med alla dem som var där och alla deras familjer och anhöriga. Det är det första. Det andra är att säga att det inte hjälper att hata tillbaka, säger Gardell.

Under natten och dagen har Jonas Gardell själv fått motta hat på sociala medier, av personer som kräver att han ska fördöma dådet och de eventuella religiösa motiv som ligger bakom.

"Ska komma samman"

– Det är alltså högerextremister, människor som aldrig någonsin lyft ett finger för hbtq-personer och som nu hånar mig för att jag inte tillräckligt snabbt hatar personen som gjorde detta vidriga dåd för att han är muslim. Som kräver hat av mig – och de själva hatar ju mig. Det är så absurt.

– Jag tänkte att har ni inte ett uns av medkänsla, inte ett ögonblick att vi kan sörja de som gick förlorade. Utan ni använder det omedelbart som ett slagträ för att öka hatet och öka avståndet mellan oss. Och det är just det vi inte ska göra, utan vi ska komma samman, dansa och skratta, spela fotboll. Och ha jättemycket sex.

JANERIK HENRIKSSON/TT
Författaren och komikern Jonas Gardell. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset