Nyheter Världen

Journalist mördad i centrala Kiev

Journalisten Pavel Sjeremet mördades i centrala Kiev i ett bombattentat. Arkivbild.
Journalisten Pavel Sjeremet mördades i centrala Kiev i ett bombattentat. Arkivbild.

En känd journalist mördades på morgonen i centrala Kiev av en bilbomb. Pavel Sjeremet körde en bil tillhörande ägaren till den kritiska sajten Ukrajinska Pravda när bomben exploderade.

Två ögonvittnen säger att de såg en explosion i bilens underdel. En taxichaufför hjälpte den svårt skadade Sjeremets ut ur den brinnande bilen och journalisten var fortfarande vid liv när ambulansen kom, men kunde inte tala på grund av skadorna.

Den 44-årige Sjeremet var från Vitryssland och hade ryskt medborgarskap. Han arbetade för den undersökande nyhetssajten som grundades av den regimkritiske journalisten Georgij Gongadze, som mördades för 16 år sedan och vars kropp hittades huvudlös i ett skogsparti.

Sjeremets arbetade också på radiostationen Vesti där han ledde ett morgonprogram. Stationen har kritiserats av en del ukrainare för att vara för pro-rysk.

Ukrainas president Petro Porosjenko beskriver Sjeremets död som en "tragedi".

Ukraijnska Pravdas chefredaktör Sevgil Musaieva-Borovyk säger till AFP att Sjeremets mördades för sin journalistiska gärning.

– Varför mördar man journalister i Ukraina? Någon vill destabilisera läget i landet genom att göra detta, säger hon.

Pavel Sjeremets arbetade med tv i Vitryssland innan han lämnade landet efter att ha hamnat i konflikt med Alexander Lukasjenkos regim. Han arbetade sedan bland annat för den ryska tv-kanalen ORT och var ett tag programledare för det populära nyhetsmagasinet Vremja.

Sergei Chuzavkov/AP/TT
Journalisten Pavel Sjeremet körde bilen som sprängdes i centrala Kiev på onsdagen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset