Nyheter Världen

Journalister gripna i Beirut

Australiens utrikesminister Julie Bishop. Arkivbild.
Australiens utrikesminister Julie Bishop. Arkivbild.

Ett australiskt tv-team har gripits i Libanon, enligt deras arbetsgivare The Nine Network.Journalisterna uppges vara på plats i landet för att följa en organisation som försöker få två barn, som påstås vara kidnappade, frisläppta.

"Vi försöker att bekräfta var gruppen är och att de mår bra, vi har också erbjudit nödvändigt konsulärt stöd", skriver Australiens utrikesminister Julie Bishop i ett uttalande.

Enligt libanesisk polis hålls reportrarna gripna på en polisstation i landets huvudstad Beirut.

Tv-teamet ska ha följt en privat organisation som arbetar för att återföra två barn, som tagits från sin mamma, till Australien. Mamman uppger att barnens far tagit dem till Libanon på semester och sedan vägrat att föra tillbaka barnen till Australien.

Enligt libanesiska säkerhetskällor är det i stället mamman som kidnappat barnen. Tv-teamet ska enligt landets inrikesminister Nuhad Mashnuq vara inblandat i bortförandet.

– Den australiska mamman ringde till barnens far i Libanon och sa att hon har båda barnen med sig. Vi vet inte var hon är, eller var barnen är, säger källan till AFP.

Gripandet är det andra av australiska journalister på utländsk mark på kort tid. För ett par veckor sedan greps två reportrar i Malaysia efter att de försökt att ställt kritiska frågor till premiärminister Najib Razak.

Den gången släpptes reportrarna snabbt och blev sedan deporterade.