Nöje Nyheter

Journalister terroranklagade i Turkiet

Recep Tayyip Erdogan, president i Turkiet. Arkvibild.
Recep Tayyip Erdogan, president i Turkiet. Arkvibild.

Turkisk polis har gripit organisationen Reportrar utan gränsers (RSF) representant i landet. Erol Önderoglu anklagas för "terroristpropaganda".

Ytterligare en journalist och en människorättsaktivist greps i vad som är det senaste tillslaget mot turkiska medier.

De tre gripna hade under våren deltagit i en solidaritetskampanj för en prokurdisk tidning.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini och utvidgningskommissionär Johannes Hahn säger i ett uttalande att rättens beslut "går emot Turkiets åtagande att respektera grundläggande rättigheter, inklusive pressfrihet". EU ska enligt uttalandet upprepande gånger ha betonat att Turkiet, som kandidatland för EU-medlemskap, "måste eftersträva högsta möjliga demokratiska normer och praxis".

"Otroligt lågvattenmärke för pressfriheten i Turkiet. Frige Erol!", skriver RSF på Twitter i sitt fördömande av gripandet.

Kring 100 människor samlades vid domstolsbyggnaden i Istanbul för att uttrycka solidaritet med de gripna samtidigt som de tre kvarhölls i väntan på rättegång. De skanderade: "Vi kommer inte böja oss för påtryckningar".

Världssamfundet har uttryckt ökad oro för urholkandet av yttrandefriheten och andra friheter och rättigheter under president Recep Tayyip Erdogans alltmer auktoritära styre.

Kayhan Ozer/TT/AP
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tillsammans med sin hustru Emine Erdogan under ett USA-besök tidigare i juni. Arkivbild.