Nyheter Världen

Jubel och larm om fusk i New York

USA:s förre president Bill Clinton applåderar sin hustru Hillary, sedan hon vunnit Demokraternas primärval i New York.
USA:s förre president Bill Clinton applåderar sin hustru Hillary, sedan hon vunnit Demokraternas primärval i New York.

Efter triumferna på hemmaplan i New York höjer demokraten Hillary Clinton och republikanen Donald Trump blicken mot presidentvalet i november. Men kampen om partiernas presidentkandidatur är långt ifrån avgjord. Och segrarna i New York skuggas av klagomål på oegentligheter i primärvalet.

Stängda vallokaler, trasiga röstningsmaskiner och väljare som mystiskt försvunnit från röstlängderna. Under det haussade primärvalet i New York strömmade rapporter om problem in, främst från demokraten Bernie Sanders hemmaplan Brooklyn. Staden New Yorks högste revisionschef Scott Stringer ska – med stöd av borgmästare Bill de Blasio – granska den lokala valmyndigheten för att ta reda på om tiotusentals demokrater felaktigt tagits bort från röstlängder, skriver tidningen The New York Times.

Uppgiven

En av de drabbade är studenten Nicholas Rodriguez, vars namn inte fanns med i röstlängderna i vallokalen i Cooper Park Houses, ett bostadsområde för låginkomsttagare i norra Brooklyn. Detta trots att han registrerade sig i tid.

– Jag har varit registrerad demokrat sedan jag fyllde 18 år. Jag röstade förra året i en lokalval och då var det inga problem, sade 20-årige Rodriguez uppgivet till TT efter att ha lagt en provisorisk röst vars giltighet i nuläget är oklar.

På sociala medier rasar ilskna Sandersanhängare mot valresultatet och hävdar att en oberoende granskning måste göras innan någon segrare kan koras. Men det hindrade inte förra utrikesministern och New Yorksenatorn Hillary Clinton från att utropa sig till vinnare vid en festlig valvaka på Manhattan.

– Kampen för att ta hem nomineringen är nu inne på spurtsträckan, sade hon till jubel och sträckte ut en hand till motståndaren genom att understryka att det finns mer som förenar än skiljer hennes och Sanders anhängare åt.

Mer presidentlikt

På den republikanska sidan storsegrade Donald Trump med över 60 procent av rösterna. I sitt segertal i den egna skyskrapan Trump Tower hävdade han att det är "matematiskt omöjligt" för hans rival Texassenatorn Ted Cruz, som har näst flest delegater totalt, att vinna kandidaturen. Ian Higham, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet, tror att både Trump och Clinton med New York-segrarna i ryggen kommer att börja uppträda mer presidentlikt framöver.

– Nu kommer retoriken att förändras. Donald Trump har bytt ut några av sina medarbetare och han försökte tala om sakfrågor i sitt segertal, konstaterar Higham.

Han anser att Clintons förhållandevis lugna svar på Sanders attacker de senaste veckorna har gått hem.

– Han har kallat henne okvalificerad och angripit hennes band till storbankerna på Wall street. Ändå vann hon bland de fattiga i Wall Streets hemstat.

Mot Pennsylvania

Om Sanders ska hålla liv i sin kampanj måste han vinna i delegatrika Pennsylvania – som jämte Maryland, Connecticut, Delaware och Rhode Island går till urnorna nästa tisdag. Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i Iowa, säger till TT att Clintons svårighet att skaka av sig Sanders handlar om trovärdighet.

– Det blir ett slag mellan ambition och autenticitet. Väljarna ser att Clinton verkligen vill bli president. Från Sanders hör de samma budskap gång på gång, det handlar inte om honom som person, säger Goldford, som ändå spår att Clinton tar hem kandidaturen.

Julie Jacobson
Republikanernas presidentaspirant Donald Trump talar vid sin valvaka efter primärvalet i New York.
Helena Gustavsson /TT
Väljaren Nicholas Rodriguez, vars namn verkar ha försvunnit ur röstlängden, vid en vallokal i Brooklyn i New York.
Richard Drew/AP/TT
Demokratiska presidentaspiranten och tidigare utrikesministern Hillary Clinton röstar i hemstaden Chappaqua i New York.
Mary Altaffer/AP/TT
Demokratiska presidentaspiranten och Vermontsenatorn Bernie Sanders talar i Pennsylvania, som går till primärval i nästa vecka.