Sport

Judobröderna hoppas på medaljer

Judobröderna Martin, till vänster, och Robin Pacek är båda på plats i OS-byn för att jaga medaljer i Rio de Janeiro.
Judobröderna Martin, till vänster, och Robin Pacek är båda på plats i OS-byn för att jaga medaljer i Rio de Janeiro.

Om allt går vägen kan judobröderna Pacek lämna OS i Rio med var sin medalj.– Jag ska inte sticka under stol med att jag vill ha en medalj. Jag vill vinna, men trea är realistiskt, säger Robin Pacek som tror att storebror Martin också kan sluta topp tre.

Robin Pacek kastar en blick över axeln, mot de enorma huskomplexen som utgör OS-byn i stadsdelen Barra i Rio de Janeiro. Här bor han ihop med de andra judokorna – hela fyra stycken, jämfört med OS 2012 då Marcus Nyman ensam representerade Sverige – i det svenska huset.

Att resa med den något mer kände storebrorsan Martin, som tävlar i 100-kilosklassen, är han van vid.

– Det är kul och härligt att vi kvalade in båda två. Vi hjälper varandra utanför mattan också. Sedan har vi rest ihop i sex år i landslaget, så det känns som vanligt.

Möter amerikan

Lottningen är i princip klar, och Robin Pacek får möta Travis Steven på tisdagen när han går in i tävlingen i Carioca Arena.

– Det är en okej lottning. Han är välkänd så jag vet vad han gör. Han är bra på mattan, var femma på förra OS. Det är bara att tuta och köra.

TT: Taktiken då?

– Jag har inte börjat tänka taktiskt än. Det är bara att köra sin judo som jag har tränat i 15 år. Vet jag inte vad jag ska göra nu så kommer jag aldrig att veta det.

När TT träffar judokorna som håller pressträff vid OS-byn på söndagen har han inte börjat fokusera – det är avkoppling som gäller. Ett par enklare pass om dagen, annars har han kikat på stranden och besökt ett köpcenter.

– Förväntningarna på mig själv, det är topp fem. Sen ska jag inte sticka under stol med att jag vill ha en medalj. Jag vill vinna men ska man vara realistisk, så en tredjeplacering.

TT: Brorsan då?

– Han slutar topp tre.

"Fajtas med allt jag kan"

Själv vill Martin Pacek inte prata valörer – han talar hellre om att infria den egna målsättningen: att gå långt.

– Det är ut och köra, lämna allting och fajtas med allt jag kan och allt jag har lärt mig. Gör jag det så spelar resten mindre roll. Gör jag det här som jag vill så kommer jag att gå långt, säger han.

100-kilosjudokan får möta koreanen Cho G Kor i första rundan.

– Han är duktig, en av de bästa men tävlar inte så mycket. Det är ingen drömlottning. Men det är skönt att jag har tränat med honom så vi vet varandra sidor, jag vet vad jag ska göra taktiskt.

Maja Suslin/TT
Robin Pacek under träningslägret i Portugal i slutet av juli.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset