Nyheter Sverige

Juli varm men också rejält blöt

Delar av Norrbotten har fått mer än dubbelt så mycket regn under juli i år jämfört med normalt. Arkivbild
Delar av Norrbotten har fått mer än dubbelt så mycket regn under juli i år jämfört med normalt. Arkivbild

Värme, åska och kraftiga regnskurar. Det har varit ett återkommande inslag i julivädret i landets norra delar.– Norrbotten har haft mer än dubbelt så mycket nederbörd i år jämfört med en normal julimånad, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

Enligt SMHI:s egna kartor över blixturladdningar har norra Sverige varit mest utsatt under juli. Men ändå är det en del kvar till siffrorna för 2014 då urladdningarna var väsentligt fler både i Norrland och i övriga landet.

– Varm och fuktig luft har den senaste månaden byggt upp åskvädren i norr som ofta kulminerat under eftermiddagarna med kraftiga regn. På en del håll har det varit över 250 procent mer nederbörd än normalt, säger Lisa Frost.

Det har också inneburit att temperaturen varit ett par grader över det normala i norra delarna av Sverige liksom i öster.

– Däremot har västra delarna av landet legat på normal nivå eller kanske till och med ett par grader under.

För fortsatt semesterlediga – och Lisa Frost som börjar sin ledighet nästa vecka – väntar inga större förändringar av det väderläge som just nu råder.

– Man hade ju önskat lite mer sol men det ser ut att bli fortsatt lågtrycksbetonat. Det kommer att fortsätta komma in åska i norr under de närmaste dagarna. Något högtryck finns inte i sikte för nästa vecka heller. Då får vi nog fortsatt räkna med en ostadig luftmassa över praktiskt taget hela landet, säger Lisa Frost.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset