Nyheter Sverige

Julian Assange backas av hundratals

En protestlista med tunga namn och organisationer kräver att häktningen av den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange hävs. Arkivbild.
En protestlista med tunga namn och organisationer kräver att häktningen av den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange hävs. Arkivbild.

En protestlista med tunga namn och organisationer kräver att häktningen av den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange hävs.– Det är en politisk demonstration. Det har ingen betydelse, säger folkrättsexperten Ove Bring.

Hundratals internationella profiler, jurister och människorättsorganisationer kräver att svenska och brittiska regeringarna ska följa utlåtandet från FN-panelen UNWGAD om att Wikileaksgrundaren är godtyckligt frihetsberövad.

Assange har begärts utlämnad till Sverige för att förhöras i en pågående brottsutredning och har tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London.

Bakom utropet står bland annat skådespelaren John Cusack, punkkollektivet Pussy Riots, konstnären Ai Wei Wei, debattören Noam Chomsky och författarna Naomi Klein och Arundhati Roy. Även organisationer som Reportrar utan gränser och Rättssäkerhetsorganisationen (RO) backar proteslistan som lämnades in till FN:s kontor i Genève på tisdagen.

– Den här frågan är behäftad med en politisk underton i och med att USA kan vara intresserad av att ställa Assange till svars för spioneri. Jag tror inte alla de här människorna som har skrivit under är insatta i de juridiska turerna i fallet Assange. De ser det snarare som en fråga om yttrandefrihet, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.

Sveriges regering och Storbritanniens premiärminister David Cameron har tidigare avfärdat FN-gruppens utlåtande.