Nyheter Världen

Juncker förstår Sverige

EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans omgärdad av journalister i Amsterdam.
EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans omgärdad av journalister i Amsterdam.

272 av 160 000 är hittills facit för EU:s omfördelningssystem av asylsökande.Ingen succé direkt – men EU-kommissionen håller ändå hoppet uppe.

– Den politiska viljan ökar – men väldigt långsamt. All kritik är berättigad, erkänner kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans till en hop journalister i en korridor i Amsterdam.

– Men jag hoppas att de medlemsstater som tror att de kan gömma sig undan det här inser att de måste göra det till sist. På lång sikt är det här ändå något som medlemsstaterna måste göra tillsammans, inskärper Timmermans.

Flyktingar i fokus

Han och övriga kommissionsmedlemmar är i dagarna två samlade i Nederländerna, som under våren är EU:s ordförandeland. Flyktingkrisen är ett av huvudämnena – och kommer så att förbli.

– Först och främst måste vi stämma flödet, avsevärt. Siffrorna måste komma ner väldigt långt. För det andra måste vi se till att dela bördan rättvist mellan medlemsländerna, genom omfördelning, säger den nederländske premiärministern Mark Rutte på en gemensam presskonferens med Timmermans och kommissionsbasen Jean-Claude Juncker.

Juncker trycker för sin del hårt på att Schengen-systemets passfria resande måste bli normalt igen, så fort som möjligt.

– Vi måste rädda Schengen och en av de vägar vi kan göra det på är införandet av en gemensam kust- och gränsbevakning. Vi kan inte fortsätta på det här sättet där land efter land återinför gränskontroller, säger Juncker – som ändå uttalar stark förståelse för framför allt Sveriges nyinförda kontroller.

– Sverige bär en tung börda, konstaterar EU-kommissionens ordförande.

Vill se mer från Turkiet

EU-kommissionen och medlemsländerna enades i höstas om miljardstöd till flyktingmottagandet i Turkiet för att få bukt med flödet in i EU av flyende i rangliga båtar över Egeiska havet. Hittills har dock skillnaden inte blivit särskilt stor.

– Vi har sett några första resultat som varit positiva. Men vi är långt ifrån nöjda ännu, säger Timmermans på presskonferensen.

Francois Walschaerts
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uttalade förståelse för Sveriges nyinförda gränskontroller och konstaterar att Sverige bär en tung börda när det gäller flyktingmottagande i Europa. Arkivbild.