Nyheter Ekonomi Världen

Juncker träffar Putin i Ryssland

EU-kommissionens ordförande ska träffa Rysslands president Vladimir Putin i juni. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande ska träffa Rysslands president Vladimir Putin i juni. Arkivbild.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker går Ryssland ett steg till mötes när han åker till ett forum i S:t Petersburg om två veckor.Sanktionspolitiken väntas ändå ligga fast – trots jäsande missnöje inom EU.

Juncker kommer att delta i det årliga ekonomiska forum som samlar allehanda politiker och företagsledare till president Vladimir Putins hemstad den 16–17 juni.

– Ordföranden kommer att utnyttja tillfället och till den ryska ledningen framföra EU:s syn på läget i relationerna mellan EU och Ryssland, bekräftar kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas på en presskonferens i Bryssel.

Sanktioner

Samtidigt poängterar han att EU tänker behålla sina sanktioner mot Ryssland så länge landet inte uppfyller det som förhandlades fram i Minsk i februari 2015.

– Ni är säkert medvetna om att ledarna vid G7:s toppmöte förra veckan upprepade att sanktionerna är kopplade till att Ryssland fullständigt uppfyller Minsk-överenskommelsen och respekterar Ukrainas självständighet, säger Schinas.

EU-länderna måste senast i juli ta beslut om nuvarande sanktioner ska förlängas eller inte och har hittills uppvisat stark enighet i att fortsatt stå upp mot Moskva.

Svårare än i fjol?

Underifrån jäser dock ett växande missnöje. Rysslands svarssanktioner har slagit hårt mot livsmedelsproducenter runtom i EU samtidigt som ytterpartier både till vänster och höger har en betydligt mer Moskva-vänlig inställning än sina regeringar.

Både i Frankrike och Italien har diverse resolutioner röstats igenom till stöd för att häva sanktionerna och Tysklands utrikesminister räknar med en tuff beslutsgång.

– Det kommer att bli svårare än i fjol att hitta en gemensam åsikt i den här frågan, varnade Frank-Walter Steinmeier under ett besök i Lettland i förra veckan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset