Nyheter Världen

Juncker: Vi hackar inte på Polen

President Duda.
President Duda.

Polens president Andrzej Duda har undertecknat en hårt kritiserad ny lag om styrning av statliga medier. EU som tidigare uttryckt stark oro ligger för tillfället lågt i sin kritik.

– Vi ska inte överdramatisera. Det är en viktig fråga, men vi måsta ha goda och vänliga relationer med Polen. Vi går kontruktivt fram. Vi hackar inte på Polen, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Lagen innebär att finansministern båda ska utse och även kunna sparka chefer på de statliga radio- och tv-företagen. Tillsammans med en annan ny lag, som knyter författningsdomstolen närmare den politiska ledningen, har medielagen utlöst många oroade röster i omvärlden, bland annat från EU-håll.

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans har tidigare kommenterat att "frihet och mångfald i medierna är avgörande för samhället och rättssäkerheten". EU-företrädare har också pratat om att Polen skulle kunna förlora sin rösträtt vid unionens toppmöten.

Men EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tonar ner frågan om eventuell bestraffning.

– Vi är inte där ännu och jag tror inte att vi kommer till en sådan punkt. Vi diskuterar med Polen och jag vill inte spekulera om konsekvenserna.

Virginia Mayo
Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande. Arkivbild.