Nyheter Sverige

Juni svagt kort vid sommarplaner

Störst chans till sommarvärme finns i juli och augusti. Arkivbild.
Störst chans till sommarvärme finns i juli och augusti. Arkivbild.

Gillar du sol och värme är juli och augusti bra semesterval generellt sett. Men vädertrenden har skiftat över tid.På 1960- och 1970-talet var juni bäst – då debatterades till och med om semestrarna skulle förläggas till första sommarmånaden.

Om vintern var... så blir sommaren... Nej, det går inte att förutsäga vädret utifrån hur andra årstider sett ut. Slumpen styr om semestern regnar bort eller inte, även om det finns vädertrender att förhålla sig till.

– Nu för tiden är det väldigt sällan man får en riktigt kall vinter till exempel. Men det har inte att göra med hur sommaren är – det finns alla varianter – utan att vi har ett generellt sett mildare klimat nu, säger Sverker Hellström, klimatolog vid SMHI.

Svagt kort

Tittar man på de långsiktiga mönstren är det juli och augusti som är de säkraste valen vid semesterplaneringen.

– Juni har på senare år oftast varit det svagaste kortet när det gäller sommarmånaderna. Men det där går i perioder.

På 1960- och 1970-talet var det precis tvärtom då många värmerekord sattes under den första sommarmånaden.

– Jag vet att man då hade debatter om man skulle förlägga semestern i juni i stället för juli. Men det skulle inte vara så lyckat nu, säger Sverker Hellström.

Även för vårvädret finns generella trender. De senaste åren har solen valt april medan maj haft en tendens att hänga ihop med juni vädermässigt.

Sällan heldåligt

Men tack och lov är det ovanligt med somrar då enda sättet att hålla humöret uppe är mysläge framför brasan med en kopp varm choklad.

– Det är ett tag sedan vi inte hade någon enda bra sommarmånad. Men det finns exempel tidigare. Senast var 2000 och dessförinnan 1998, 1993 och 1987.

I kategorin katastrofväder hamnar nog åren 1981 och 1982, då snö föll över Götaland två somrar i rad. Kortvariga vinterbesök visserligen, men ett liknande juni har landsdelen inte varit i närheten sedan dess.

Maja Suslin/TT
Juni har en tendens till att bjuda på regn och kyla. Arkivbild.