Sport Sport-topp

JVM-guld till Andersson

Ebba Andersson. Arkivbild.
Ebba Andersson. Arkivbild.

Ebba Andersson tog guld i junior-VM. Hon vann 10-kilometersloppet i fri stil helt överlägset.– Jag är så himla glad, säger Andersson till Expressen.

Andersson är bara 18 år och har ett år kvar som junior. Hon tog brons i JVM redan förra året och fick sitt stora genombrott på seniornivå när hon skrällde med silver och brons på SM för en månad sedan.

I rumänska Rasnov ändrades JVM-programmet på grund av mildvädret. I stället för skiathlon fick åkarna köra fristilslopp på torsdagen.

Ebba Andersson satte upp hög fart direkt, hade tio sekunders ledning efter halva loppet och i mål var hon 29 sekunder före tvåan Katharina Hennig, Tyskland. Norskan Tiril Udnes Weng slutade trea, 32 sekunder efter svenskan.

– Det är ju så tuff konkurrens, så man kan absolut inte ta någonting för givet. Jag tyckte att jag kunde hålla fart igenom hela loppet. Men jag var jättetrött på sista varvet. Då var det bara att tänka "Nu tar jag en backe i taget", säger hon till Expressen.

Emma Ribom slutade sjua.

Det gick inte lika bra för svenskarna i herrjuniorernas 15-kilometerslopp. Viktor Thorn var bäst på elfte plats, dryga minuten efter segraren Ivan Jakimusjkin, Ryssland.

U23-åkaren Jonna Sundling tog guld i 10-kilometersloppet i klassisk stil i tisdags. Men i fristilsloppet på samma distans kom Sundling först på 13:e plats, 1,17 efter den tyska vinnaren Victoria Carl.