Sport

JVM-profilerna redo för nästa steg

Gustav Forsling, till vänster, och Andreas Englund är redo att ta nästa steg – från juniorlandslaget till Tre Kronor.
Gustav Forsling, till vänster, och Andreas Englund är redo att ta nästa steg – från juniorlandslaget till Tre Kronor.

Senast de mötte Finland gick en dröm i kras – nu går en annan i uppfyllelse.När JVM-profilerna Andreas Englund och Gustav Forsling gör debut i Tre Kronor blir det dessutom i samma backpar.– Det känns tryggt, vi kompletterar varandra bra, säger 19-årige Forsling.

Det är bara lite drygt en månad sedan JVM-besvikelsen i Helsingfors.

Efter fem raka segrar – däribland fyra raka i "dödens grupp" – sprack gulddrömmarna när Juniorkronorna underpresterade i semifinalen mot Finland.

Till slut blev det inte ens medalj, utan en fjärdeplats för andra året i rad.

Hos Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts blev ändå turneringen beviset för att de två backarna, spelskicklige och offensive Forsling från Linköping och tuffe, defensive Andreas Englund, Djurgården, var redo för nästa steg.

Siktar på revansch

Debut i dubbellandskamperna mot Finland i Örebro (på torsdagen) och Stockholm (lördag).

– Det känns jätteroligt och inspirerande att ta det här steget, säger Englund som var lagkapten i JVM.

Det är så klart speciellt att Finland – också med två JVM-spelare i stjärnanfallarna Sebastian Aho och Patrik Laine – väntar i debuten.

– Finland har alltid varit en stor rival under alla år och det är klart att det var surt att torska mot dem, men det är det mot alla lag. Det blir jättekul att möta Laine och Aho, två riktigt duktiga spelare. Vi får se till att vinna den här gången, säger Englund.

De två backarna lyckades snabbt lägga besvikelsen i Helsingfors bakom sig och prestera i sina klubbar.

– Det kändes bättre i år än i fjol. Jag lärde mig en läxa förra året att kunna släppa JVM och komma in i SHL så snabbt som möjligt. I fjol var man kvar lite i det som hade hänt, säger Forsling.

"Vem är det där?"

Förbundskaptenen Pär Mårts om vad han vill se från backdebutanterna:

– Det viktigaste är väl att man släpper respekten, tar för sig så mycket det går och försöker spela sitt spel. Båda har spelat ett par JVM och då har man varit på högsta nivån i fart och fläkt. Jag tror inte det är så stor skillnad, det är lite tyngd, styrka och erfarenhet.

De två backarna är inte de enda debutanterna. Färjestads forward John Persson kom in på ett återbud och tar sina första skär i landslaget. Han har gjort sex säsonger i Nordamerika, tre på seniornivå och spelat tio NHL-matcher med NY Islanders innan han vände hemåt i somras.

– Jag har funderat "vem sjutton är det där?", för jag känner inte till hans bakgrund. Sedan har jag sett honom ganska ofta i Färjestad och tycker att han är aggressiv, ettrig, stark och lite internationell. Han gillar hettan, det kommer väl från åren där borta, säger Mårts.