Sport

"Jycken" vill utmana om bältet

Magnus Cedenblad har inte gått någon match sedan han besegrade engelsmannen Scott Askham, i UFC-galan i Stockholm i oktober 2014. Arkivbild.
Magnus Cedenblad har inte gått någon match sedan han besegrade engelsmannen Scott Askham, i UFC-galan i Stockholm i oktober 2014. Arkivbild.

Det är ett och ett halvt år sedan Magnus Cedenblad senast visade upp sig i UFC-sammanhang.Nu är "Jycken" redo för comeback.– Det här är en nystart och början på något stort. Inom två år ska jag utmana om mästarbältet, säger mellanviktaren.

UFC-kontraktet signerades 2012. Magnus Cedenblad förlorade första matchen, men vann sedan tre raka. Sedan tvingades han till en knäoperation och konvalescensen blev lång.

– Jag hoppade på kryckor i tre månader, det tog ytterligare fem månader innan jag kunde stödja ordentligt på benet. Det var deppigt, men jag ville verkligen komma tillbaka. Jag vet att jag har så mycket ogjort i den här sporten fortfarande, säger kampsportsstjärnan.

Ny i papparollen

Tävlings- och träningsuppehållet har dock inte bara medfört negativa tankar. I oktober blev Magnus Cedenblad pappa.

– Det är fantastiskt och har gett mig ännu mer inspiration och motivation, säger 33-åringen, som sprudlar av energi.

– Förr har man mest klichémässigt sagt att man är i bättre form än någonsin inför en match. Nu känns det helt annorlunda. Faktum är jag känner mig som pånyttfödd som fajter, alla bitar har fallit på plats.

Tränar smartare

Förklaringen ligger i omlagd träning.

– Jag tränar elva pass i veckan men gör det så mycket smartare nu och har dessutom bättre rådgivare. Jag har utvecklat fotarbetet, sparkarna, boxningen – ja, allt. De som ser mig träna nu kommer fram och frågar vad som har hänt, säger Cedenblad, som gör comeback i buren i en gala i Rotterdam den 8 maj där han möter sydafrikanen Garreth McLellan.

– Jag kan knappt bärga mig, jag är helt exalterad. Men det är bara ett första delmål. Förr hade jag kanske, om jag ska vara ärlig, kapacitet att klättra till en plats bland de 10-15 på rankingen. Nu ser jag inga begränsningar, jag vill utmana om bältet inom två år.