Sport

Källman: "Det är ett kämpagäng"

Ungerns förbundskapten Talant Dujsjebajev hyllas av Jonas Källman.
Ungerns förbundskapten Talant Dujsjebajev hyllas av Jonas Källman.

Ungern har inte imponerat hittills i EM.Men Sveriges Ungern-kännare höjer ett varningens finger för onsdagens motståndare.– Det är ett kämpagäng. I alla fall de lagkamraterna jag har i Szeged, de gnäller aldrig och ger 110 procent varje gång, säger Jonas Källman.

Om Sverige ska kunna nå en OS-kvalplats är minst en poäng mot Ungern ett måste.

Ungern, lett av den tidigare storspelaren Talant Dujsjebajev, tog sig genom EM-kvalet utan att tappa en enda poäng. Men väl i turneringen har laget inte imponerat.

– Inte resultatmässigt, det har de inte. Men samtidigt så har de ett bra lag, säger Staffan Olsson.

– De spelar ett väldigt fysiskt försvarsspel, ett 6–0 som är ganska tufft och man-man-betonat. Sedan bygger de väldigt mycket på skytte i anfallsspelet där de har ett par riktigt duktiga skyttar.

"Jättebra tränare"

Den karismatiske förbundskaptenen Talant Dujsjebajev utsågs till världens bäste handbollsspelare 1994 och 1996, och har bland annat både spelat med och tränat Jonas Källman till Champions League-segrar i spanska Ciudad Real.

– Det är en jättebra tränare. Jag gillar honom ofantligt mycket. Han har gett mig mycket både handbollsmässigt och utanför planen, säger Källman.

– Han är bra taktiskt och han hittar en bra mix med allvar och lek. När det väl gäller, då gäller det och när man kan ta det lite lugnt då tar man det lugnt.

I det inledande gruppspelet vann Ungern bara mot Montenegro, och förlorade mot Danmark och Ryssland – även om det senare bara var med ett mål.

I mellanrundan fick ungrarna stryk av Tyskland med 19–29.

Nagy stjärnan

– De har också gjort en liten generationsväxling. De har en del unga spelare med sig. Men de har några riktigt, riktigt bra och fina handbollsspelare med Laszlo Nagy och de här, som är världsklasspelare, säger Olsson.

Mycket av Ungerns spel kretsar kring niometersspelaren Nagy, jämngammal med Källman – 34 år – som också har flera år i den spanska ligan bakom sig.

– Han är en av de bästa i världen utan tvekan, både framåt och bakåt. Plus att han är vänsterhänt också. Vi har mött varandra jättemånga gånger, det har varit många dueller, säger Källman.

– Han är lång, det är inte ofta man kommer åt. Man måste ligga ute på honom och störa honom. Han är jättebra bakåt också. Stor och äcklig, kommer ut med armarna precis som en annan.