Sport

Källman: "Vi kan inte gå neråt"

Jonas Källman står för rutinen inför EM i Polen som inleds 15 januari. Arkivbild.
Jonas Källman står för rutinen inför EM i Polen som inleds 15 januari. Arkivbild.

Sverige har inlett laddningen inför handbolls-EM med två raka segrar.Men både försvars- och anfallsspelet måste höjas flera snäpp när landslaget nu tar sig an en fyrnationsturnering i Spanien.– Vi kan inte gå neråt, utan nu måste vi ta steg varje dag och varje träning. Annars ser det tufft ut, säger Jonas Källman.

Blågult byter den svenska kylan mot ett ljummet Baskien, när man nu ska försöka skruva upp EM-temperaturen ett par grader. I Irun i nordvästra Spanien möter det svenska landslaget i helgen förutom värdnationen även Polen och Brasilien i tre träningsmatcher.

I den sista träningsmatchen på svensk mark besegrades Tjeckien med 29–27 i ett tomt och kylslaget Malmö Isstadion, men veteranen Jonas Källman var missnöjd med det mesta – och framförallt försvarsspelet.

Se upp för kontringar

– Det var för dåligt helt enkelt. Det är inte så mycket att snacka om, så får det inte se ut. Jag är inte den som brukar skylla ifrån mig, men det var kallt i hallen och vi har jobbat hårt och det var lite segt. Men nu har vi kört två matcher och vet lite vad vi måste förbättra.

– Har vi 18 tekniska fel i anfall så har vi tio mål i röven på kontringar. Vi måste vara fokuserade i anfall också och veta vad vi ska göra. Vi kan inte slänga bort för många bollar. Gör de tio mål på oss i kontringar så hinner vi inte ställa upp oss i försvar.

"Nervigare och nervigare"

34-årige Källman är den mest rutinerade spelaren i det svenska laget. Mästerskapet i Polen blir hans tionde på seniornivå. För 19-årige niometersspelaren Lukas Nilsson blir det det första.

– Man är ju inne i en EM-bubbla och räknar nästan ner varje dag tills det smäller. Man blir nog lite nervigare och nervigare för varje dag, säger Nilsson med ett skratt.

Ystadsspelaren fick kliva av efter tjugo minuter mot Tjeckien efter att ha fått en fjärde lårkaka på samma lår. Han räknar dock med spel i helgen.

– Det är lite stelt och lite svårt att gå, men det är lugnt. Jag har cyklat och fått lite massage. Det ska gå bra.