Sport Sport-topp

Källström: "Sista resan med gänget"

Kim Källström med vännen och målvakten Andreas Isaksson, som också slutar efter EM.
Kim Källström med vännen och målvakten Andreas Isaksson, som också slutar efter EM.

Tankarna har funnits där under våren.Det definitiva beslutet togs på väg till EM-samlingen i Stockholm.Kim Källström, 33, slutar i landslaget efter Frankrike-mästerskapet.– Det här är sista resan med gänget, säger han.

Dagen efter DN:s uppgifter om att Zlatan Ibrahimovic lägger av i landslaget efter EM och ett eventuellt OS, kom ett definitivt besked från en annan landslagsveteran.

– Efter EM tackar jag för mig. Det känns bra att avsluta en lång landslagskarriär med ett stort mästerskap, säger Källström, omringad av journalister före träningen på Stockholms stadion.

– Det känns bra att ha sagt det innan också. Då vet alla vad som gäller och jag kan njuta av det på bästa sätt.

Svårt beslut

Källström medger att det var ett svårt beslut – "ett av de största som jag har tagit i min fotbollskarriär" – men han känner inget vemod över att en blågul karriär som sträcker sig över ett och ett halvt decennium snart är över.

– Snarare tvärtom. Det känns mer härligt. Jag ska ha så kul som möjligt.

TT: Hur har du resonerat?

– Det växte fram under våren och jag bestämde mig på vägen hit. Just situationen med EM och att det kommer en ny förbundskapten, då kan det vara läge att starta om.

Att målvakten och nära vännen Andreas Isaksson tidigare meddelat samma sak har inte påverkat beslutet, säger Källström. En satsning mot VM i Ryssland 2018 under nye förbundskaptenen Janne Andersson lockar inte.

– Om jag ska fortsätta handlar det inte om några fler matcher, utan om att hålla i det till nästa mästerskap och det är långt till dess.

Femte mästerskapet

Med 127 landskamper, lika många som Andreas Isaksson, är Källström trea på listan över vilka som gjort flest matcher i herrlandslaget. Anders Svensson toppar på 148.

TT: Ditt bästa landslagsminne?

– Det är otroligt många fina minnen, några sämre minnen – men att stå i tunneln och veta att man ska spela för sitt land... just den känslan är väldigt speciell. När man slutar spela fotboll kommer man att sakna adrenalinet när man står där och är uppumpad till tusen, säger Källström, som har två år kvar på kontraktet med Grasshoppers.

EM blir Kim Källströms femte stora mästerskap.

Han är optimistisk.

– Vi är i en tuff grupp, men det är lite annorlunda att man kan gå vidare som trea. Det öppnar vissa möjligheter.

– Vi är i gott slag och måste börja med att ta oss vidare från gruppspelet så klart.