Sport

Källström: Vi har hittat vår modell

Kim Källström.
Kim Källström.

Motgångarna i höstas stärkte landslaget – och lade grunden till det lyckade playoff-dramat mot Danmark.– Vi känner att vi verkligen hittat vår modell, säger mittfältsveteranen Kim Källström.

Det är den modellen som ska bevaras och förfinas under de tre landskamper som återstår innan det blir skarpt läge mot Irland på Stade de France den 13 juni.

Landslaget slöt sig efter fiaskot mot Österrike (1–4 på Friends), knöt nävarna och kanaliserade fokus och energi till en vinnande enhet i dubbelmötet med danskarna.

Det gav EM-biljetten.

Tanken är att det även ska ge en plats i åttondelsfinalerna efter gruppspelet mot Irland, Italien och Belgien i EM-slutspelet.

Gruppen växte sig stark

Källström:

– Det var en speciell höst, först kände vi att vi nästan var klara och sedan var vi nästan uträknade och sedan kom vi tillbaka. Jag tror det var en höst som fick gruppen att växa sig stark inför EM.

Den utmärkta laginsatsen i playoff-returen i Parken i Köpenhamn (2–2) står sig som ett riktmärke för Källström & Co.

– Det är alltid positivt med ett "flow", en känsla hur vi vill uppträda och få med oss resultat i helt avgörande matcher. Det är något vi jobbar vidare på och pratar om, säger han.

Mot Tjeckien, som i båda mötena med Danmark, bildar Källström innermittfält med Malmö FF:s Oscar Lewicki.

– Oscar är välutbildad, ligger rätt i positionerna, han är en duktig bollspelare. Han spelar klokt och inte med så stora risker, han är stark i duellspelet trots att han inte är störst på planen, säger Källström.

Blev pappa

Lewicki missade Turkiet-matchen i torsdags. Han åkte hem för att bli pappa.

– Jag hade kanske kunnat göra en jättebra match, men det spelar mindre roll. Då var det i så fall värt det, säger Lewicki.

Han konkurrerar främst med Albin Ekdal.

– Alla har olika egenskaper och jag är rätt defensivt inriktad. Jag har mina styrkor där. Det handlar om att hitta en bra mix och att komplettera varandra. Det är beroende på motstånd också, vilka som ska spela.

Victor Nilsson Lindelöf behåller sin plats i startelvan och bildar mittlås tillsammans med Andreas Granqvist. Emil Salomonsson går in som högerback. Han spelar sin sjätte landskamp, men den första från start i det "riktiga" landslaget.

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i anfallet.

Påminner om Belgien

Erik Hamrén ser Tjeckien som en bra värdemätare inför EM. Med 4–2–3–1 anser han att tisdagens motstånd påminner en hel del om EM-motståndet Belgien.

– Jag ser fram emot matchen. Tjeckien är ett riktigt bra lag och spelar bra fotboll. Jag såg deras match mot Skottland och det finns en del likheter med Belgien i hur de uppträder, säger Hamrén.

Den svenska startelvan: (4–4–2): Andreas Isaksson – Emil Salomonsson, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Martin Olsson – Jimmy Durmaz , Kim Källström, Oscar Lewicki, Emil Forsberg – Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg.