Nöje Nyheter

Kändisar väljer presidentkandidater

Donald Trump med en bild på Mike Tyson. Arkivbild.
Donald Trump med en bild på Mike Tyson. Arkivbild.

Ben Affleck och George Clooney håller på Hillary Clinton medan stödet för Donald Trump snarare kommer från kändisar med en hårdare image, som Hulk Hogan och Mike Tyson.

Clinton har även stöd från toppnamn som Steven Spielberg, Barbra Streisand och Sting. Amerikanska kändisar har i många år varit väldigt aktiva i att arbeta för sina favoritpresidentkandidater.

– Det viktigaste med Hollywoodkändisarna är att de drar uppmärksamhet till en kandidat på ett sätt som ingen annan industri kan, säger Steve Ross, historieprofessor vid University of California.

Men kändisarna satsar även rent ekonomiskt. Totalt har amerikanska kändisar bidragit med 27 miljoner dollar (ungefär 220 miljoner kronor) till årets valarbete, och nästan tre fjärdedelar av slantarna har hamnat hos demokraterna.

Det är långt ifrån de 231 miljoner dollar (nästan 1,9 miljarder kronor) som har kommit från Wall Street.

– Summan av pengarna som har samlats ihop i Hollywood kan inte mäta sig med pengarna från fackförbund eller Wall Street eller lärarna, men vad kändisar kan ge mer än pengar är synlighet, säger Sarah Bryner på Center for Responsive Politics.

Enligt en studie från University of Maryland gav Oprah Winfreys stöd för USA:s president Barack Obama en miljon extra röster inför valet 2008.

Läs också