Nyheter Toppnyheter

Känslosam hyllning av Jo Cox

Tusentals människor har deltagit i hyllningar av den mördade Labourpolitikern Jo Cox, på vad som skulle ha varit hennes 42:a födelsedag. Många kom till Trafalgar Square i London.
Tusentals människor har deltagit i hyllningar av den mördade Labourpolitikern Jo Cox, på vad som skulle ha varit hennes 42:a födelsedag. Många kom till Trafalgar Square i London.

Tusentals människor runt om i världen har deltagit i hyllningar av den mördade brittiska politikern Jo Cox, på vad som skulle ha varit hennes födelsedag. I London manade hennes man Brendan Cox till fortsatt kamp mot hatet.

Hon skulle ha fyllt 42. Men i förra veckan dödades Labourpolitikern Jo Cox på öppen gata. Mordet har lämnat Storbritannien i chock och inför en stor samling människor, som samlats på Trafalgar Square för att hylla politikerns minne och gärning, tackade hennes make för allt stöd.

– Jag är tacksam för all kärlek som vår familj överrösts av sedan vår värld föll samman i torsdags. Men jag hade hellre varit här med Jo, sade Brendan Cox i ett känslosamt hyllningstal till sin hustru.

Flera minnesstunder anordnades samtidigt över hela världen. Och på Trafalgar Square deltog bland annat artisten Lily Allen, som sjöng för en nästan knäpptyst folksamling, och Nobelpristagaren Malala Yousafzai som kom för att hylla en "kär vän".

– Mordet på Jo var politiskt, en terrorhandling. Det är ironiskt att en handling som drevs av så mycket hat har mötts av så mycket kärlek, sade Brendan Cox.

I publiken fanns Londonborna Sue Hilton och Brian Weller, som talar om Jo Cox som en inspirerande person.

– Vi är här för att visa att vi står enade mot hatet, säger Weller.

Sofia Eriksson/TT
Trafalgar Square i London fylldes av människor som manade till hopp framför hat.
Sofia Eriksson/TT
Londonborna Brian Weller och Sue Hilton kom till Trafalgar Square för att hylla Labourpolitikern Jo Cox, som mördades i förra veckan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset