Sport

Känslosam Menning efter OS-fiaskot

Petter Menning är ute ur OS.
Petter Menning är ute ur OS.

Han siktade på guld, och gick inte ens till final. Men efter misslyckandet konstaterade en känslosam Petter Menning att medaljer inte är allt.– Prestationen är jag jättebesviken på, men killen Petter är ganska glad med livet ändå, säger kanotisten.

Efter att ha tagit medalj på i princip alla stora mästerskap de senaste åren var Petter Menning, trots att han var OS-debutant, ett av Sveriges stora återstående medaljhopp.

På K1 200 meter var medalj det självklara målet och guld en realistisk dröm. Men redan i försöken kärvade det för Menning, som tog sig vidare med knapp marginal. I semifinalen såg han starkare ut, men räckte ändå inte till för att bli bland de fyra främsta.

– På mästerskap brukar jag ju kunna visa vad jag har gjort på träning, framför allt för mig själv. Nu var det inte så många som jag slog, och det är ju, ja ... jag fick liksom inte ut allting, säger Petter Menning, som var sexa i semifinalen.

Nerverna kröp på

Kanske var det OS-nerverna som till slut fick Menning på fall.

– Jag har känt mig nervös, det har jag absolut. Och när det närmade sig tävling här i dag, då kröp det sig på. Men jag har varit väldigt nervös inför VM också, och kört inför en sådan här publik, så det är jag van vid.

Det var samtidigt blandade känslor direkt efter loppet. 29-åringen från Vaxholm var märkbart berörd.

– Det är så svårt att beskriva. Det här har betytt så mycket mer för mig än bara att ta medaljer. När jag är här så vill jag så jävla gärna ta medalj ändå, men jag är också Petter, killen som bara försöker göra någonting bra. Och som har haft så mycket ut av det här hela livet.

Frizon från alkoholismen

Petter Menning har tidigare berättat om hur kanoten inledningsvis fungerade som en frizon från pappans alkoholism. Han paddlade för att slippa vara hemma.

– Kanot har gett mig jättemycket sedan jag började med det när jag var 13 år. Jag har fått ett bättre liv på grund av det. Och det livet lever jag ju fortfarande och tänker fortsätta med minst till Tokyo.

– Det gör det hela mer hanterbart. Jag är fortfarande samma Petter och jag kan fortfarande komma hem till min fru som jag älskar. För mig bär det upp allting. Men när jag är här så är jag ju väldigt besviken på min prestation. Men det är inte allt för mig.

Tokyo självklart mål

Att satsa vidare till Tokyo 2020 är inte bara ett mål. För Petter Menning finns det liksom inget annat alternativ.

– Det livet jag lever nu är det bästa jag kan tänka mig, så jag ser det inte som fyra tunga år. Jag ser det som fyra härliga år till. Och förhoppningsvis med fler medaljer, det är ju fyra EM och tre VM och sedan ett OS, till.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset