Nyheter Sverige

Känslosamt farväl av Romson

Miljöpartiets avgående språkrör Åsa Romson håller sitt avskedstal på partikongressen.
Miljöpartiets avgående språkrör Åsa Romson håller sitt avskedstal på partikongressen.

Åsa Romson tog ett känslosamt farväl som Miljöpartiets språkrör på partiets kongress.– Det är alltid hårt att känna att man inte är behövd, sade hon.

Kritiken mot Romson har varit hård, även inifrån partiet. Men under avskedstalet på kongressen i Karlstad hyllades hon med stående ovationer.

– Det hade varit roligt att få fortsätta det här arbetet och det är alltid hårt att känna att man inte är behövd, men aldrig att det får komma att förta den stolthet jag känner, sade Romson.

Det avgående språkröret fick kämpa för att hålla tårarna tillbaka när hon tackade sina medarbetare.

Framgångsrik?

För bara någon vecka sedan hade Romson tänkt hålla ett linjetal om partiets väg framåt. Men i måndags tvingades hon meddela sin avgång efter att partiets valberedning bedömt att partiet har större förtroende för biståndsminister Isabella Lövin som språkrör.

Romson medgav att bilden av partiet inte är så positiv i dag. Det beror, enligt henne, mycket på att väljarna mest får veta vad MP inte lyckats med i regeringen. Romson försökte ge en framgångsrik bild av sina 18 månader som miljöminister. Hon pekade på klimat- och infrastruktursatsningar på hemmaplan och hävdade att Sverige haft en ledande roll i de globala klimatförhandlingarna i Paris i december.

Romson undvek att tala om flyktingkrisen och att partiet brutit sitt vallöfte och gått med på åtstramningar av migrationspolitiken. Hon betonade dock för kongressombuden att det är viktigt att vara med och styra Sverige och att det innebär jobbiga beslut.

– En regering måste alltid hantera verkligheten oavsett hur den förändras, sade Romson.

Tar ut komp

Hon räknar med att Miljöpartiet tar sig ur krisen och hyllade sin efterträdare Isabella Lövins kompetens. På sin sista presskonferens som språkrör uppmanade Romson partiet att stå bakom det nya språkrörsparet.

– Hela rörelsen måste hjälpa till att skapa en positiv bild av partiet, man klarar inte att göra det själv i språkrörsrollen.

Romson kommer nu sannolikt också att lämna sin riksdagsplats. Hon vill inte att någon som behöver en paus ska ta upp en plats i partiets relativa lilla riksdagsgrupp. Romson vill jobba med miljö- och globala frågor i framtiden, men det är oklart hur. På kort sikt vet hon dock vad som väntar.

– Jag har en del komp att ta ut, så jag tänkte börja med att kompa lite för att ta vara på våren och sommaren.

Thomas Johansson
Avgående språkrör Åsa Romson och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på Miljöpartiets kongress i Karlstad.