Teknik Nyheter Sverige

Kärlekskrank dinosaurie grävde bo

Skrapspår, stora som badkar, vittnar om att hannarna använde sig av parningsceremonier för att övertyga honorna om sin duglighet.
Skrapspår, stora som badkar, vittnar om att hannarna använde sig av parningsceremonier för att övertyga honorna om sin duglighet.

Kärlekskranka dinosaurier tog till samma grepp som dagens fåglar.Skrapspår, stora som badkar, vittnar om att hannarna använde sig av parningsceremonier för att övertyga honorna om sin duglighet.

Spåren har upptäckts i sandsten i västra Colorado i USA och påminner om de parningsceremonier som fåglar genomför. Genom att gräva fram ett imaginärt bo visar fågelhannarna vem som är bäst lämpad inför honorna, en taktik som nu även dinosaurierna tros ha använt sig av.

"Det här är de allra första platserna med bevis för parningsritualer för dinosaurier och första fysiska beviset för uppvaktande. De här enorma skrapmärkena fyller en kunskapslucka i hur dinosaurierna levde", säger Martin Lockley, professor i geologi vid Colorado-universitetet, i ett pressmeddelande.

Mer än 50 sådana märken, några i storleken av ett badkar, har upptäckts i Colorado. Upptäckten ger enligt forskarna stöd åt teorin om ett "sexuellt urval" där hannar konkurrerar ut varandra och honan väljer den mest imponerande hannen, något som är brukligt hos däggdjur och fåglar men som hittills varit oklart om det gällde även för dinosaurier.

"Det här är fysiska bevis för ett förspel som är väldigt likt fåglars i dag. Dagens fåglar använder sig av den här ceremonin nära sina slutgiltiga boplatser så det är frestande att tro att dinosaurier parat sig här i närheten", säger Lockley.

Studien presenteras i Scientific Reports.