Nyheter Toppnyheter

Köar i timmar för att ge blod

"Jag är här av solidaritet", säger Pedro Curcovezki, som ger blod efter mass-skjutningen på en gayklubb.
"Jag är här av solidaritet", säger Pedro Curcovezki, som ger blod efter mass-skjutningen på en gayklubb.

Tusentals människor har tagit sig till One Blood i Orlando för att lämna blod. Blodgivarcentralen ligger bara några minuters bilresa från nattklubben Pulse, där minst 50 människor sköts ihjäl.

Klockan är efter midnatt (tidig morgon svensk tid) men väntrummet på blodgivarcentralen One Blood är fortfarande fullt av folk. Trötta leenden blandas med pappersprassel och personalens snabba steg.

16-åriga studenten Mackenzie Buzzelli har köat i snart tolv timmar. Hon kom hit med sin mamma vid elva på förmiddagen men på grund av hettan tvingades mamman ge upp efter ett par timmar. De bor bara minuter från klubben Pulse, där massakern ägde rum.

– Vi vaknade av ljudet av helikoptrar som cirkulerade ovanför husen. Vi bestämde oss för att göra något för att hjälpa till.

"Är här av solidaritet"

Tusentals människor har tagit sig ut för att lämna blod. Bara till den här blodcentralen på West Michigan Street, några minuters bilresa från klubben Pulse, har över 2 000 människor kommit.

– En av de som stod framför mig i kön var på klubben under skjutningen. Han hade krupit ut över döda kroppar. Men han var ändå här, säger Mackenzie Buzzelli.

Restauranger har bidragit med mat, andra har lämnat solskyddskrämer, myggspray och paraplyer. Polisbilar syns överallt. En tryckande fuktig hetta vilar över staden. Men stämningen på blodgivarcentralen känns allt annat än uppgiven.

På en brits ligger Pedro Curcovezki, 53. I armen har han en nål. I handen en liten kudde, prydd med en amerikansk flagga, vilken han med jämna mellanrum klämmer på för att öka blodcirkulationen.

– Jag blev hemskt ledsen när jag hörde vad som hänt. Jag är här av solidaritet, säger han.

"Känner mig rädd"

Ett dygn efter attacken är kvarteren närmast nattklubben Pulse avspärrade och polisbilar blockerar alla sidogator. Gatorna är kusligt ödsliga, förutom de platser där mediebolagen slagit läger.

Bara fem minuters gångväg från nattklubben vårdas fortfarande många av de över 50 skadade. Ett ungt par traskar in med en påse med loggan från bensinmacken längre upp på gatan.

Vid Lynx station väntar morgonpendlarna på bussen.

– Staden känns tyst och ödslig. Till och med när jag var på Ikea igår, säger 24-åriga DeNay, på väg till hotellet där hon jobbar.

Hon hade planerat att gå till Pulse på tisdag för att se en vän uppträda.

– Men jag går inte ut så mycket numera efter att en kompis blev skjuten utanför en klubb för att par år sedan.

Shakaisha Bryan, 21, är även hon på väg till jobbet.

– Jag känner mig rädd. Det kunde ha varit vem som helst av oss. Det kan hända var som helst: en nattklubb, en kyrka, var som helst.

Helena Gustavsson/TT
Blodgivarcentralen One Blood ligger bara ett par minuters bilfärd från nattklubben Pulse, där 50 människor sköts ihjäl.
John Raoux/AP/TT
Frivilliga köar för att ge blod på blodgivarcentralen One Blood, samtidigt som en tv visar president Obama tala om massakern på nattklubben Pulse.