Nyheter Världen

Köer och gripanden i Ugandaval

Väljare köar utanför en vallokal i Kampala i Uganda.
Väljare köar utanför en vallokal i Kampala i Uganda.

Köer och förseningar vid många vallokaler präglar valdagen i Uganda.Oppositionskandidaten Kizza Besigye, som utmanar president Yoweri Museveni, greps av polis och fördes bort enligt hans parti.

Internationella valobservatörer kritiserar valförfarandet, där många väljare fått vänta i timmar på att lägga sin röst. Representanten för övervakare från Samväldet, Olusegun Obasanjo, säger att processen inte ingjuter förtroende.

– En eller två timmars förseningar går att ursäkta. Förseningar på tre, fyra, fem eller till och med sex timmar i till exempel Kampala går inte att ursäkta, säger Nigerias förre president Obasanjo till AFP.

Samtidigt förekom direkta provokationer under valdagen.

Kandidaten Besigye greps av polis och bortfördes till okänt ställe, enligt hans partifunktionärer från Forum för demokratisk förändring (FDC).

Gripandet ska ha utförts när Besigye ville kontrollera misstänkt röstfusk i en vallokal i Kampala. Polis har inte bekräftat gripandet, som filmades av tv-bolaget NTV. Hans advokat uppgav efter ett par timmar att han släppts.

Polisövervakning

Vid ytterligare oroligheter möttes demonstranter av polis som sköt tårgas för att skingra folksamlingar.

Polis och militär syntes överallt i huvudstaden Kampala medan människor köade till vallokalerna, berättar Kampalabon Kamusiime Alex Bilgittar.

– Poliser och beväpnad militär kör upp och ner på gatorna här i Kampala, det är faktiskt skrämmande, säger Bilgittar till TT i telefon efter att ha varit i vallokalen och lagt sin röst på Besigye.

Presidenten Yoweri Museveni väntas bli omvald för en femte mandatperiod, men valet kan bli tufft för honom:

– Jag har aldrig tidigare sett så många människor ute för att rösta, i år vill människor verkligen ha förändring. Det är skillnad mot tidigare år, då många inte har brytt sig om att rösta, säger Bilgittar.

Han är orolig för att alla som vill rösta bort presidenten helt enkelt inte kommer att hinna innan vallokalerna stänger, rutinerna kring röstningen tar tid och flera vallokaler i Kampala öppnade flera timmar för sent.

Sociala medier blockeras

Inför valdagen har åtkomsten till sociala medier begränsats. Vare sig Facebook eller meddelandetjänsten Whatsapp fungerar sedan i onsdags, berättar Bilgittar.

– Det här är definitivt inte en slump, varför skulle sociala medier sluta fungera just när vi verkligen behöver dem?

71-åriga Museveni tog makten i Uganda 1986, och valet tros inte leda till något maktskifte.

– Folk kan avskräckas från att rösta på oppositionen, då alla vet att regioner som förknippas med oppositionen kommer att missgynnas systematiskt vad gäller resursfördelning till utbildning, vård och infrastruktur, säger Anders Sjögren, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet.

Museveni kritiseras för att upprepade gånger med polisens hjälp låtit trakassera oppositionen.

Ben Curtis/AP/ TT
En polis håller vakt vid en vallokal i Kampala, där det flera timmar efter att röstningen skulle ha påbörjats fortfarande saknades valsedlar.