Nyheter Världen

Köer till valurnorna i Zambia

UPND-anhängare i Zambias huvudstad Lusaka. Bilden är från i onsdags.
UPND-anhängare i Zambias huvudstad Lusaka. Bilden är från i onsdags.

Zambias presidentval på torsdagen gick fredligt till, och valdeltagandet förefaller ha varit högt. De som stod kvar i kön när vallokalerna stängde fick löfte om att de skulle få avlägga sin röst.

Sittande presidenten Edgar Lungu ställdes mot utmanaren Hakainde Hichilema. En andra valomgång kommer att hållas inom de kommande veckorna om ingen av kandidaterna nu får mer än 50 procent av rösterna.

Färre än 28 000 röster skilde de två kandidaterna åt i det extrainsatta presidentvalet i början 2015. Det valet hölls sedan president Michael Sata avlidit och det gav Lungu rätt att träda in som president tills Satas mandatperiod löpte ut.

Anhängare till Lungus parti Patriotiska fronten (PF) och Hichilemas Förenade partiet för nationell utveckling (UPND) har återkommande drabbat samman under upptakten till valet. UPND har anklagat myndigheterna för att se mellan fingrarna när partiets anhängare attackeras.

Partiets vice presidentkandidat har gripits och frisläppts två gånger i år, och människorättsgrupper har protesterat sedan en inflytelserik tidning tvingades stänga i juni efter anklagelser om skattebrott.

Moses Mwape/AP/TT
Landets sittande president Edgar Lungu ställer upp i dagens presidentval. Bilden är från det senaste presidentvalet som hölls i början av 2015.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset