Nyheter Sverige

Köldknäppar hotar spräcka rör

Om kölden spräcker rören kan det bli dyrt för fastighetsägaren. Arkivbild.
Om kölden spräcker rören kan det bli dyrt för fastighetsägaren. Arkivbild.

Visst gör det ont när rören brista och det gör de titt som tätt när köldknäpparna står på rad.– Värsta scenariot är när folk är bortresta och det har smällt till och istapparna hänger i taket, säger Stefan Johansson på Ale Rör i Älvängen.

Han sitter i firmabilen på väg till ännu en fastighetsägare som fått problem på grund av en kyla, som gör att rör lever farligt.

– Det är många utryckningar när de första frostsmällarna kommer, men sedan brukar folk lära sig, säger han.

Han uppskattar att det är lika många åretruntboende som sommarstugeägare som drabbas, och då handlar det främst om garage- eller källardörrar som lämnats på glänt och kylan sipprar in.

– Är det väldigt kallt väldigt länge kan kylan gå mycket långt in i huset.

I försäkringsbolagens statistik syns det tydligt att många borde förbereda hus och stugor bättre. Antalet frysskador skjuter alltid i höjden efter en kall vinter och till och med fördubblas vissa år.

– Det är inte det spruckna röret som kostar att reparera, det är skadorna som orsakas och alla efterarbeten, säger Stefan Johansson.

För den som inte sett om sitt slott eller koja brådskar det nu, för den kalla luften täcker hela Sverige och temperaturen har sjunkit rejält.

Kalla nätter är att vänta och enligt SMHI fortsätter det kalla vädret även nästa vecka.