Nyheter Världen

Kabul skakas av blodig talibanattack

Sjukvårdspersonal lyfter upp en bår i en ambulans. Talibanerna har tagit på sig attacken i Kabul som krävt flera människors liv och skadat hundratals.
Sjukvårdspersonal lyfter upp en bår i en ambulans. Talibanerna har tagit på sig attacken i Kabul som krävt flera människors liv och skadat hundratals.

Minst 28 människor har dödats och över 300 skadats i den blodigaste talibanattacken i Kabul på flera år. Rörelsen bedöms vara starkare än vid något tillfälle sedan den störtades från makten.

Under morgontimmarna slog en självmordsbombare och beväpnade talibaner till mot en byggnad som tillhör de afghanska säkerhetsstyrkorna i huvudstaden Kabul, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Ett vittne till händelsen, Amir, berättar att han befann sig i närheten när självmordsbombaren utlöste sprängladdningen.

– Jag såg tre pojkar med svåra huvudskador. Min morbror skadades och min bror saknas, jag vet inte vad som hände honom, säger Amir till Reuters.

Både civila och medlemmar ur säkerhetsstyrkorna dödades och skadades, enligt en polischef. Afghanistans president Ashraf Ghani fördömde attacken i ett uttalande från presidentpalatsen, som ligger bara några hundra meter från platsen.

Attacken är den värsta i Kabul sedan 60 människor dödades av en självmordsbombare utanför en moské 2011. Talibanerna, som inledde den årliga våroffensiven för en vecka sedan, bedöms vara starkare än den hittills har varit under de knappt 15 år som gått sedan de störtades från makten 2001 av Nato tillsammans med krigsherrar från norra Afghanistan.