Nyheter Sverige

Kafé döms för sexuella trakasserier

Arbetsdomstolen dömde på onsdagen ett kafé i Stockholmsområdet för sexuella trakasserier av en kvinnlig timanställd. Arkivbild.
Arbetsdomstolen dömde på onsdagen ett kafé i Stockholmsområdet för sexuella trakasserier av en kvinnlig timanställd. Arkivbild.

Redan efter ett par dagar på jobbet började en 19-årig kvinna utsättas för sexuella trakasserier. Kvinnan har berättat att chefen bad henne att sätta sig i hans knä och därefter pussade henne i nacken och på kinden. Enligt chefen var det menat som ett skämt. Nu dömer Arbetsdomstolen bolaget för sexuella trakasserier av kvinnan.

– Det är inte ovanligt att unga kvinnor blir utsatta i arbetslivet, framför allt unga kvinnor med osäkra anställningar. Domen visar att sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatser och att man inte ska acceptera det, säger Anna Rosenmüller Nordlander på diskrimineringsombudsmannen.

Tre procent av kvinnorna på arbetsmarknaden utsätts för sexuella trakasserier, enligt en undersökning av Statistiska centralbyrån. Anna Rosenmüller Nordlander tror att det framför allt är unga flickor som utsätts.

– Det kan vara svårt när man är ung och nyanställd att veta var gränserna går. Man saknar ofta referensramar att förhålla sig till när man är ny på arbetsmarknaden, säger hon.

Kaféet döms att betala 50 000 i ersättningtill kvinnan.