Sport

Kalix spelar hemma – i Uppsala

Kalix elitserielag i bandy tvingas spela hemmamatch i Uppsala. Arkivbild.
Kalix elitserielag i bandy tvingas spela hemmamatch i Uppsala. Arkivbild.

Kylan ställer till det för Kalix elitserielag i bandy.För första gången tvingas en hemmamatch spelas på annan ort. Dessutom 90 mil bort.– Det är historiskt, säger styrelseledamoten Henrik Eriksson till TT.

Det är 29 grader kallt i Kalix och det väntas bli närmare minus 30 även på onsdagen då Kalix ska möta Broberg-Söderhamn. Bandyförbundet beslöt att inte ordna ett nytt speldatum utan att flytta hela matchen till hallen i Uppsala.

– Det kostar oss drygt 200 000 kronor, säger Eriksson.

Eriksson säger att man inte har så stora pengar att hämta från förbundet för den kostsamma resan till hemmamatchen. Men mest kritisk är han till att schemamakarna inte tar hänsyn till januarikylan i Kalix redan när spelprogrammet läggs.

– Vi har tre matcher under den kallaste perioden då vi vet att alla matcher inte går att spela. De måste lyssna mer på oss när vi berättar om kylan och vilken period det är hög risk, säger han.

Det sker i stort sett varje år att Kalix tvingas flytta på matcher på grund av kylan, men tidigare har det handlat om nya speldatum.

I förra veckan kunde inte hemmamatchen mot Vänersborg spelas, den ska i stället spelas den 10 februari.

– Förr kunde vi spela även om det var 25–26 grader kallt eftersom det var vindstilla. Nu har vi ett nytt fenomen, att det blåser även när det är kallt.

Köldgränsen i bandy är satt till minus 22 grader.