Sport

Kalla: "Känner mig riktigt modig"

Charlotte Kalla – modig världsstjärna. Arkivbild.
Charlotte Kalla – modig världsstjärna. Arkivbild.

Hej då landslaget, kompisarna och den trygga tillvaron i skidförbundets varma händer.Hej frihet, möjlighet att göra det man verkligen tror på och det stora okända.– Det är lite läskigt, så jag känner mig riktigt modig nu, säger Charlotte Kalla till TT.

När den svenske längdskidstjärnan nu drar igång satsningen på riktigt inför VM nästa år, så är det med ett eget upplägg.

Men utan tränaren Magnus Ingesson hade det inte gått.

– Nej, definitivt inte. Om han inte hade haft det engagemang och det driv som han har så hade det inte blivit så här. Jag har stort förtroende för Magnus, han är nyfiken på att utvecklas och ta steg framåt, han är uppdaterad och tänker alltid på hur vi kan förbättra oss. Han kommer att bo kvar i Piteå, men eftersom han tar tjänstledigt från sitt jobb som polis när vi tycker det behövs som mest så får vi ihop det bra trots att vi bor på olika ställen, berättar Kalla.

Vad man vill

När hela skidvärlden var förvånade över beslutet, tar Kalla det hela med mer ro.

– Träningsmässigt är det faktiskt ingen större skillnad, det är mer allt runt omkring. Jag kommer ju på ett sätt bli lite mer av en projektledare, samtidigt som jag har bra folk runtomkring som tar han om det praktiska. Och det var ju många diskussioner innan vi kom fram till det här, framför allt ville Magnus att jag skulle ta reda på vad det är jag verkligen vill.

TT: Kommer du skapa en ny träningsgrupp eller blir det mycket träning på egen hand?

– Det kommer bli lite olika. Nu på första lägret i Norge ska min gamla klubbkompis Magdalena Pajala följa med, och det är klart jag hoppas på sällskap även på andra läger. Det är inte så mycket sparringen som behövs, det är mer det sociala. Jag trivs otroligt bra i gruppen och kommer sakna tjejerna.

Inget facit

TT: Att inte vara en del av landslaget innebär ju också ett stort ekonomiskt tapp. Hur kommer det fungera?

– Jag vet faktiskt inte. Det är inte helt löst ännu, men jag har ju haft ett eget företag sedan 2008 och tycker det är värt risken. Jag gör ju det här för att utvecklas som skidåkare och kan ha fokus på att bli så bra som möjligt. Jag kan ju inte säga att det här är facit, men det är något jag tror på stenhårt.