Sport Skidor Sport-topp

"Kalla mår inte bra i själen"

Charlotte Kalla, besviken nia.
Charlotte Kalla, besviken nia.

Charlotte Kalla blev nia i femkilometersloppet i Falun. Då önskar svenske damtränaren Mattias Persson ett närmare samarbete med skidstjärnan.– Det skulle vara bra om jag kunde jobba närmare Charlotte. Nu mår hon inte bra i själen, säger han.

För ett år sedan tog Charlotte Kalla fyra medaljer, varav ett guld, i samband med VM i Falun. Nu har hon hamnat i en djup formsvacka. På lördagen hängde Charlotte Kalla bra med i Mördarbacken men tappade mycket tid i de lättare passagerna ner mot stadion. I mål var hon 50 sekunder efter segraren Therese Johaug.

I målfållan stod Mattias Persson och tog emot henne.

– Charlotte var svart i ögonen, säger han och bekräftar att Kalla är i en mental svacka:

– Hon mår inte bra i själen med tanke på hur resultaten varit i vinter. Inför den här helgen på hemmaplan var hon stressad. Träningen och farten finns i kroppen, men hon får inte fram det.

Efterlyser mer samarbete

Mattias Persson ger samtidigt en kraftfull signal om att han nu vill få ett större inflytande i Charlotte Kallas träning och planering.

Hon har, sedan många år, ett nära samarbete med sin tränare Magnus Ingesson. Ett samarbete som har gett bra resultat, men som nu ser ut att skapa frustration hos landslagsledningen när det går tungt för henne.

– Det är inte lätt att göra något när hon har en egen tränare som bestämmer upplägget. Jag har full tro på deras samarbete. Men inför kommande säsong kan det vara en bra idé om jag, som landslaget damtränare, också kunde få ett inflytande.

Mattias Persson fortsätter:

– Jag skulle kunna komma närmare henne, vilket skulle vara en fördel att ha den nära dialogen eftersom vi reser mycket tillsammans. Det är något vi måste resonera om i samband med utvärderingen efter säsongen.

Saknade dagsform

Charlotte Kalla var tystlåten efter loppet. Hon berättade om känslan av att hålla tempot uppför Mördarbacken, om de positiva tidssrapporterna som signalerade att hon kämpade om en pallplats, men också om besvikelsen när hon tappade på de flacka partierna.

– På den här distansen och banan gällde det att vara pigg och hålla ihop under hela loppet. Den dagsformen hade jag inte i dag, säger Kalla.

Gladare var norskan Therese Johaug, som vann med 18 sekunder för Heidi Weng och 29 sekunder före trean Ingvild Flugstad Østberg och fyran Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Jag fick flera härliga VM-tankar under loppet. Speciellt i Mördarbacken, berättar Johaug.

Fjolårets VM-drottning lider samtidigt med Charlotte Kalla.

– Jag har varit i en liknande situation. Men det är bara att sparka sig själv i baken, sänka axlarna och sikta framåt. Hon kommer tillbaka. Jag ska prata med henne i kväll.