Sport Sport-topp

Kalla och Zlatan nobbar Idrottsgalan

Charlotte Kalla, till höger, och Ida Ingemarsdotter blev årets lag vid Idrottsgalan 2012. I år kommer ingen av dem till Globen. Arkivbild.
Charlotte Kalla, till höger, och Ida Ingemarsdotter blev årets lag vid Idrottsgalan 2012. I år kommer ingen av dem till Globen. Arkivbild.

Precis som i fjol avstår Charlotte Kalla från Idrottsgalan, trots att hon har chans på tre priser.Inte heller Zlatan Ibrahimovic kommer till Globen på måndag.Däremot är den förväntade galadrottningen Sarah Sjöström på plats.

I fjol tog Kalla hem tre priser när 2014 års bästa idrottsprestationer belönades. I år är hon nominerad i klasserna för årets kvinnliga idrottare och årets prestation och kan även få Jerringpriset.

Att Kalla väljer bort Idrottsgalan beror på det hektiska tävlingsschemat. Hon tävlar i världscupen i Nove Mesto i helgen och ska sedan till Piteå för SM, där första distansen avgörs på onsdag.

– Hon kör "all in" på SM, säger Idrottsgalans vd Stephan Rimér.

Kunglig glans

En skidåkare finns dock på plats på galan. Det är Johan Olsson som den här säsongen satsar på långlopp, men som ännu inte är igång med tävlandet på grund av sjukdomar. Olsson är nominerad i kategorin årets manliga idrottare och till Jerringpriset.

Det blir kunglig glans på galan genom prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Prins Carl Philip delar som vanligt ut Jerringpriset.

Kan få fyra priser

Den största idrottsliga stjärnglansen står simmaren Sarah Sjöström för. Hon är nominerad i hela fyra kategorier – årets kvinnliga idrottare, årets prestation, årets lag (medleylaget i VM) och Jerringpriset.

Lägg därtill att hon i december fick Bragdguldet för sina framgångar i VM (både kort och lång bana). Hon tog totalt fem guld, tre silver och ett brons och det blev världsrekord två gånger om på 100 meter fjäril i VM i Kazan.

– Trenden med väldigt framgångsrika idrottskvinnor fortsätter. Det syns inte minst i nomineringarna till Jerringpriset, säger Rimér.

Av de åtta kvarvarande i omröstningen av Jerringpriset är fem kvinnor.