Sport Skidor Sport-topp

Kalla står över Lahtis

Charlotte Kalla. Arkivbild.
Charlotte Kalla. Arkivbild.

Efter helgens turbulens i Falun står Charlotte Kalla över världscuptävlingarna i Lahtis. Svenskan väljer att samla kraft inför säsongsavslutningen.

"Den här säsongen har innehållit många tävlingar för mig, särskilt nu på slutet. Jag behöver en helg hemma där jag har tid att lägga fokus på träning för att förbereda mig inför världscupsavslutningen i Kanada. Jag ser fram mot den tävlingsturnén", säger hon i ett pressmeddelande.

I Falun blev Kalla nia och sjua och hamnade dessutom i en dispyt med landslagstränaren Mattias Persson. Nu har duon talat ut.

– Hon godtog ursäkten. Vi skildes åt som vänner, säger Persson till Expressen.

Det var i en intervju med TT i lördags som Persson sade att Kalla "inte mår bra i själen". Kalla, som är i en svacka, sade på söndagen i en kort kommentar i tv att "det där uttalandet får verkligen stå för Mattias Persson."

Rensade luften

När tävlingarna i Falun var över satte sig Persson med Kalla för att rensa luften.

– Det var väl ett ord (själ) i en hel artikel som blev fel. Och det har jag hur som helst bett om ursäkt för, att jag hade använt fel ord, säger Persson.

Förbundskapten Rikard Grip tycker också att Perssons ordval var olyckligt. Och att Kalla gör rätt som står över Lahtis.

– Vi visste redan före säsongen att Charlottes program var väldigt tufft och att det kunde bli någon förändring, säger Grip till TT om Kallas återbud till helgens tävlingar i Lahtis.

– Det som hände i Falun väger också in i beslutet. Men det är så för alla, att har du dåliga dagar på jobbet så börjar man grubbla och fundera på vad det är.

Få distansherrar

På herrsidan gör Emil Jönsson comeback i landslaget i lördagens sprinttävling efter att ha dragits med luftrörsproblem sedan Tour de Ski. Men i söndagens distanslopp, skiathlon 15+15 kilometer, är endast tre svenskar anmälda.

– Vi är i en speciell situation. Några fokuserar mot touren i Kanada och laddar för det på hemmaplan och vi har ett U23-VM där både Jens Burman och Oskar Svensson är med. Utifrån de så har vi valt att göra så här, säger Grip.