Sport Sport-topp

Kalla: "Värdefullt få ett avbrott"

Charlotte Kalla är redo att tävla igen.
Charlotte Kalla är redo att tävla igen.

Efter att besviken och fåordig ha lämnat skidstadion i Falun blev det en två veckor lång paus från både tävlingar och intervjuer för Charlotte Kalla.Nu är hon på banan igen.– Det var värdefulla dagar att få ett avbrott, säger hon i telefon till TT från Kanada.

Charlotte Kalla är redo igen. För finaltouren i Kanada och för media. Tidigt på måndagsmorgonen lokal tid, Gatineau utanför Ottawa är sex timmar efter svensk tid, ger hon korta intervjuer för första gången sedan hon fick nöja sig med sjunde plats på favoritdistansen 10 kilometer fristil i Falun för drygt två veckor sedan.

– Jag vill blicka mer framåt än älta i det som var, säger Kalla från Gatineau.

Kalla säger att hon inte ångrar att hon hoppade över för-VM i Lahtis en vecka senare för att ladda om batterierna i lugn och ro på hemmaplan i Sundsvall.

– Det kändes som att det var värdefulla dagar att få ett avbrott. Jag kände att jag behövde få fokusera lite på träning, säger hon.

Bryta mönster

– Det betydde kanske mest mentalt, även om formen inte var den bästa. Det var bra att få bryta mönster lite grann.

Kallas besvikelse i Falun var uppenbar och uppståndelsen stor kring damkaptenen Mattias Persson ord "hon mår inte bra i själen just nu".

Kalla och Persson pratade snabbt ut, men hennes kommentarer till media var korta eller obefintliga. Att det hände just i Falun, där hon året innan firats så mycket i samband med VM-succén, tror inte Kalla påverkade hennes reaktion.

– Nä, det tror jag inte. Utan det var mer situationen, och att det var distanser som när jag är i form är väldigt roliga att köra.

– Jag har lämnat Falun bakom mig, och blickar fram mot den här touren.

Kalla ligger fyra i världscuptotalen inför den kanadensiska touren, med åtta lopp på tolv dagar. Det har länge stått klart att den svenska skiddrottningen inte kommer att nå pallen, där tre norskor tronar i suverän stil.

– Världscupen kikar jag inte på längre, mitt fokus här är att försöka få till bra enskilda lopp.

Ett äventyr

Kanada-touren inleds med en fristilssprint i Gatineau utanför Ottawa på tisdagen.

– Det känns som ett äventyr, med nya orter och roliga distanser. Tio skejt kommer ju bli kul att köra, men nu är det mest sprinten som är i huvudet. Jag är väldigt oviss om formen just nu, det får visa sig.

Det enda frågetecknet i den svenska truppen dagen före premiärtävlingen är Linn Sömskar.

– Hon är lite hängig. Vi har inte tagit definitivt beslut om henne, men det ser inte så lovande ut, säger förbundskapten Rikard Grip.