Sport Sport-topp

Kalla vill närmare Ingesson

Charlotte Kalla. Arkiivbild.
Charlotte Kalla. Arkiivbild.

På Azorerna, av alla ställen, tog Charlotte Kalla beslutet att hoppa av landslagets träningsgrupp den här säsongen.– I torsdags ringde min tränare Magnus Ingesson och sade att han hade fått muntligt löfte om att få tjänstledigt för att kunna hjälpa mig mer. Då bestämde jag mig, säger Kalla till TT.

Kallas personliga tränare är den förre landslagsåkaren Magnus Ingesson. Han arbetar som polis i Piteå och har inte kunnat vara med Kalla så mycket, varken under träningssäsongen eller under tävlingssäsongen.

– Efter mycket övervägande känns det här väldigt rätt för mig. Jag har i flera år försökt få till lösningen med att få mer tillgång till Magnus. Nu kan Magnus vara mer närvarande i träningen och det känns jättebra, att vi kan träffas kontinuerligt och direkt göra uppföljningar, planering och diskutera teknik och annat, säger Kalla mellan sponsorsuppdrag i Malmö, nyss hemkommen från sin semester.

Det nya träningsupplägget är inte helt spikat, men 28-åringen ska träna med sin klubb Piteå Elit, där Ingesson är tränare.

– Nu har jag en frihet att följa det jag tror på och lägga upp träningen utifrån de behov jag ser, säger Kalla.

– Vi ska inleda ett upptaktsläger med Piteå Elit på fredag i Saxnäs och då ska jag och Magnus sätta oss ner och göra ett upplägg mer i detalj.

Klubbkamrater i landslaget

I Piteå Elit finns flera damåkare av landslagsklass, men de kommer att delta i landslagets läger.

TT: Ser du ingen fara i att träna själv?

– Jag kommer att ha en del läger själv och en del med andra åkare.

– Det största hindret har varit den sociala biten. Jag trivs bra i landslagsgruppen med allt som sker runtomkring träningarna, att kunna skratta, gråta och drömma tillsammans.

Kalla ser fram emot att dra på sig landslagsdräkten i slutet av november och köra hela världscupsäsongen med VM i Lahtis i februari som det självklara målet, efter en säsong som inte blev vad hon hoppades på. Hon satsade hårt på den totala världscupen, men blev inte bättre än femma.

– Jag fick äta upp att jag gasade på ganska mycket i början av förra sommaren. Jag fick signaler om att jag var sliten, men var i bra slag runt tävlingspremiären. Sedan blev det inte lika bra som mina ambitioner var.

– Men jag har lärt mig väldigt mycket. Jag var besviken över resultaten, men nöjd med prestationen, att jag inte gav upp.

"Trivs i landslagsgruppen"

TT: Har det påverkat ditt beslut att Mattias Persson försvunnit och att Johan Granath och Ole Morten Iversen blir damtränare i landslaget?

– Nej, det viktiga har varit att Magnus får mer tid med mig nu när han kan vara tjänstledig, framför allt under läger och eventuellt också vid tävlingar.

– Det här är en spännande utmaning.

Förbundskapten Rikard Grip:

– Vi ser inga hinder för detta. Hon ska ju tävla i landslaget när vi kommer fram till vintern.

– Charlotte har valt att gå en egen väg där hon får friheten att kunna göra de val hon vill och det hon tror på väldigt, väldigt mycket. Tanken är att hon ska ha ett eget upplägg på lägerverksamheten under det här halvåret fram till tävlingssäsongen, säger Grip.

Det är också klart att Daniel Richardsson gör som Johan Olsson och återvänder till landslaget. OS-guldmedaljörerna gjorde en långloppssatsning den senaste säsongen.