Sport Sport-topp

Kalla vill närmare Ingesson

Charlotte Kalla. Arkiivbild.
Charlotte Kalla. Arkiivbild.

På Azorerna, av alla ställen, tog Charlotte Kalla beslutet att hoppa av landslagets träningsgrupp den här säsongen.– I torsdags ringde min tränare Magnus Ingesson och sade att han hade fått muntligt löfte om att få tjänstledigt för att kunna hjälpa mig mer. Då bestämde jag mig, säger Kalla till TT.

Kallas personliga tränare är den förre landslagsåkaren Magnus Ingesson. Han arbetar som polis i Piteå och har tidigare inte kunnat vara med Kalla så mycket som hon velat.

– Efter mycket övervägande känns det här väldigt rätt för mig. Jag har i flera år försökt få till lösningen med att få mer tillgång till Magnus. Nu kan Magnus vara mer närvarande i träningen och det känns jättebra, att vi kan träffas kontinuerligt, säger Kalla mellan tisdagens sponsoruppdrag i Malmö, nyss hemkommen från sin semester.

Det nya träningsupplägget är inte helt spikat, men 28-åringen tillhör klubb Piteå Elit, där Ingesson är tränare.

– Nu har jag en frihet att följa det jag tror på och lägga upp träningen utifrån de behov jag ser, säger Kalla.

– Vi ska inleda ett upptaktsläger med Piteå Elit på fredag i Saxnäs och då ska jag och Magnus sätta oss ner och göra ett upplägg mer i detalj.

Klubbkamrater i landslaget

I Piteå Elit finns flera damåkare av landslagsklass, men de kommer att delta i landslagets läger.

TT: Ser du ingen fara i att träna själv?

– Jag kommer att ha en del läger själv och en del med andra åkare.

– Det största hindret har varit den sociala biten. Jag trivs bra i landslagsgruppen med allt som sker runtomkring träningarna, att kunna skratta, gråta och drömma tillsammans.

Kalla ser fram emot att dra på sig landslagsdräkten i slutet av november och köra hela världscupsäsongen med VM i Lahtis i februari som det självklara målet, efter en säsong som inte blev vad hon hoppades på. Hon satsade hårt på den totala världscupen, men blev inte bättre än femma.

– Jag fick äta upp att jag gasade på ganska mycket i början av förra sommaren. Jag fick signaler om att jag var sliten, men var i bra slag runt tävlingspremiären. Sedan blev det inte lika bra som mina ambitioner var.

"Trivs i landslagsgruppen"

TT: Har det påverkat ditt beslut att Mattias Persson försvunnit och att Johan Granath och Ole Morten Iversen blir damtränare i landslaget?

– Nej, det viktiga har varit att Magnus får mer tid med mig nu när han kan vara tjänstledig.

Magnus Ingesson ser fördelar med arrangemanget, där han kommer att vara tjänstledig i samband med Kallas läger och även tävlingar.

– Distansledarskapet är väldigt svårt. På läger är man där för det ändamålet, man träffas i skidmiljö, kan ta upp frågor om teknik, planering och annat. Det blir bättre kvalité på allting, säger Ingesson till TT.

TT: Ser du redan förändringar i träningen?

– Det blev kanske lite för mycket av det goda förra sommaren. Vi drog lite i handbromsen på hösten redan, men vi hamnade i en icke uppbyggande miljö, säger Ingesson.

– Vi ska sätta oss ner med förbundet också, vi ska leva i symbios med varandra. Alla vill ju att det här ska bli så bra som möjligt.

Förbundskapten Rikard Grip:

– Vi ser inga hinder för detta. Hon ska ju tävla i landslaget när vi kommer fram till vintern.

Det är också klart att Daniel Richardsson gör som Johan Olsson och återvänder till landslaget. OS-guldmedaljörerna gjorde en långloppssatsning den senaste säsongen.