Sport Sport-topp

Kallur: "Det är nu det börjar"

Susanna Kallur är klar för OS i Rio.
Susanna Kallur är klar för OS i Rio.

Susanna Kallur, 35, jublar över OS-beskedet.Men häckveteranen blickar också direkt framåt – mot tävlingarna i Rio.– Som tävlingsmänniska är det nu det börjar, säger Kallur till TT.

Veckan efter EM i Amsterdam har varit nervös och oviss för Susanna Kallur. Hennes träningsupplägg har varit i ett skede av vägval. Mot OS i Rio de Janerio eller mot ett betydligt tråkigare B-upplägg utan OS.

– Jag har inte vågat ta ut något i förskott när det gäller OS. Därför har det varit en pirrig väntan under de här dagarna, berättar Susanna Kallur, som höll på att dammsuga i huset i Falun när friidrottarnas förbundskapten Karin Torneklint ringde på onsdagsförmiddagen.

– Jag tänkte "oj, ringer hon redan nu". Jag trodde inte att beskedet skulle komma förrän klockan 14. Sedan blev jag super, super, super glad, stolt, tacksam och lycklig. Detta har jag ju drömt om i åtta år, säger Kallur.

Mycket jobb kvar

Men hon markerar snabbt att det nu är dags att snabbt växla över till nästa fas i OS-resan:

– Det är egentligen nu det börjar. Samtidigt känner jag mig lugn och trygg inför den tid som återstår inför avresan.

Hon berättar att kroppen känns bra. Förmodligen blir det ytterligare någon tävling innan OS, men hon kan inte nu säga vilken tävling det handlar om eller när hon lämnar Sverige. Hon och tränaren Torbjörn Eriksson har fram tills nu mer fokuserat på träningsupplägget.

– Egentligen har vi haft väldigt lite tid för förberedelser inför tävlingssäsongen, därför har vi mycket jobb kvar att göra inför OS. Det känns bra att vi nu får den tiden. Vi vet vad som ska göras i träningen och det känns tryggt.

Målinriktning som är olympisk

De fyra tävlingslopp lopp som Susanna Kallur gjort i sommar har gett henne en tydlig bild av vad som måste förbättras:

– Jag har toppfarten. Nu är det uthålligheten som jag måste jobba på, sedan vill jag inte spekulera i vad det räcker till på OS.

Susanna Kallur klarade inte den svenska kvalgränsen på 12,80, men däremot den internationella gränsen (13,00) vid tre tillfällen. Och Sveriges olympiska kommitté (SOK) anser att den samlade bilden är tillräcklig.

– Nomineringsgränserna är inga digitala gränser, det är en indikation på en nivå. Vi tar ut Sanna därför att vi har en sammantagen bild om att hon har kapaciteten att konkurrera om en topp åtta-plats. Hennes världsrankning ger en bra injektion om man jämför med andra uttagna, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK.

Reinebo tillägger:

– Sannas målinriktning och envishet är olympisk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset