Sport Sport-topp

Kallur gör comeback i Stockholm

Susanna Kallur sprang 60 meter vid inomhustävlingen Nordenkampen i februari. Arkivbild.
Susanna Kallur sprang 60 meter vid inomhustävlingen Nordenkampen i februari. Arkivbild.

Efter sex år gör Susanna Kallur tävlingscomeback på 100 meter häck. Hon ska springa vid Diamond League-galan på Stockholms Stadion den 16 juni.– Det blir verkligen superspännande, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

Kallur, 35, har haft stora skadeproblem i många år och har inte tävlat i häcklöpning sedan 2010. Hon gör ett försök att kvala in till OS i Rio de Janeiro i augusti.

– Jag har bara två, tre chanser på mig att kvala in till OS. Det här är ett kniven-på-strupen-läge jag aldrig har varit med om förut, berättade Sanna för Dagens Nyheter för några dagar sedan.

SOK:s kvaltid som Kallur måste klara är 12,80, en tid som Kallur klarat 36 gånger. Senast var i New York för sex år sedan då hon gjorde ett första comebackförsök efter stressfrakturen som hon fick 2008.

Pearson gör comeback

Vid tävlingen i Stockholm får hon bland annat möta Kendra Harrison, som sprungit på 12,36 i år, och Nia Ali, inomhusvärldsmästarinna på 60 meter häck, liksom den olympiska mästarinnan Sally Pearson som gör comeback efter ett års skadefrånvaro.

– Det är en otroligt tuff uppgift för Sanna att göra första loppet i Stockholm. Men de känner att det är den bästa planen för att det ska fungera, säger Karin Torneklint till TT.

Kallur hade ett lyckat träningsläger i Florida i april, enligt ett pressmeddelande från DL-galan i Stockholm sprang Kallur jämnt med den vitryska VM-trean Alina Talaj under lägret. Under de sista dagarna i USA fick hon dock ett litet skadebakslag, ont i ett knä.

– Nu har hon varit i Formia (Italien) på träningsläger och känner att det börjar fungera riktigt bra igen och nu vill hon ha sina träningspass innan hon börjar tävla, säger Torneklint.

Svår balansgång

Förbundskaptenen säger att det är en väldigt svår balansgång om Kallur ska hinna klara OS-kvalgränsen utan att tävla så mycket.

– Hon har väldigt få försök. Det hänger inte bara på henne utan också på vädret och sådana bitar, säger Tornklint.

EM i Amsterdam i juli kan också bli aktuellt för Kallur.

– Men först måste hon klara kvalgränsen, för att jag ska kunna ta ut henne. Springer hon väldigt fort inför EM och är topp tolv i Europa, slipper hon springa försöksloppen i EM och går direkt till semifinal. Då blir det bara två lopp i EM, vilket skulle göra EM till en otroligt bra förtävling mot OS, säger Torneklint.

Skadorna kom 2008

Det var under säsongen 2008 som Kallurs skadeproblem startade. Hon tävlade trots en stressfraktur och i OS i Peking föll hon i semifinalen. Under hösten gjordes en stor operation av underbenet. 2010 gjorde hon ett första comebackförsök, men sedan dröjde det fyra år till nästa. Ett fjärde comebackförsök gjordes i våras.

– Det är helt fantastiskt att hon inte gett sig, säger Torneklint.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset