Sport Sport-topp

Kallur inför EM: "Jag är i form"

Sanna Kallur njuter av att vara tillbaka på mästerskapsarenan.
Sanna Kallur njuter av att vara tillbaka på mästerskapsarenan.

Inför EM har Sanna Kallur passande nog en välbekant gammal känsla i kroppen.Mästerskapsformen är på väg.– Det är härligt att kroppen fortfarande kommer ihåg hur den ska uppföra sig, säger Kallur.

Sverige skickar totalt 62 friidrottare till EM i Amsterdam, men det är Sanna Kallur som får nästan all uppmärksamhet inför mästerskapet.

På landslagets pressträff inför EM tycks intervjuerna aldrig ta slut för henne.

För det är nu det gäller.

Med start i försöken på onsdag förmiddag ska den comebackande 35-åringen visa sig själv och Sveriges olympiska kommitté (SOK) att hon har i OS att göra på 100 meter häck. Sanna Kallur utstrålar harmoni inför sitt första mästerskap sedan 2008.

– Det känns alldeles fenomenalt bra, säger Kallur och berättar att måndagsförmiddagens träningspass gav precis de känslor hon ville ha.

– Jag joggade och värmde upp och gjorde några grejer på träningen och det kändes "jaha, jamen vad bra, då är jag i form, gött".

– Det känns välbekant att komma på ett mästerskap och göra sista passet och känna att någonting har hänt sedan senaste träningen.

"Bara ut och ösa"

Det är rimligt att tro att SOK ser mellan fingrarna och låter Sanna Kallur åka till OS, även om hon inte skulle nå den svenska kvalgränsen på 12,80. Men för att vara på den säkra sidan är det bäst att springa riktigt fort – helst redan i EM-försöken.

– Jag är medveten om kvalgränsen och vill ju såklart springa så fort jag bara kan. Det är målsättningen med hela EM för mig, att få ut det jag har. I mitt läge nu är det bara att gå ut och ösa.

TT: Om du ser tillbaka på dina två lopp (13,00 i Stockholm och 12,91 i Kuortane), var finns det tid att kapa?

– De två loppen var helt olika. I Bauhaus-galan sprang jag jättebra första fem häckarna. Jag sprang betydligt sämre första delen i Kuortane, men då höll jag å andra sidan ganska bra på slutet. Så jag hoppas på en liten hybrid av de två loppen, säger Kallur.

– Sedan tror jag att de två lopp jag har gjort, och den träning jag har hunnit göra emellan, gör att jag håller bättre nu.

"Sanslöst härligt"

Det har varit många tunga stunder under åren som Sanna Kallur har försökt komma tillbaka till häcklöpningen på allvar. Därför gäller det att passa på att verkligen njuta nu när allting rullar på utan smärtor i underbenet.

– Efter FInland kom det korta stunder av att "nämen, det här kan inte vara sant, att nu laddar jag för min tredje tävling". Sedan dröjer det några dagar, så har jag ändå landat i att jag nu har gjort två tävlingar och fortfarande inte har ont, säger Kallur.

– Att det funkar, det är helt sanslöst härligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset