Sport Sport-topp

Kallur: "Känns hoppfullt"

Susanna Kallur vann SM-guld på 60 meter i Malmö.
Susanna Kallur vann SM-guld på 60 meter i Malmö.

Ett steg på vägen, men svåra kliv väntar.Susanna Kallur, 35, ligger dock i fas med sin "djärva" satsning mot OS i Rio de Janeiro.– Det känns hoppfullt för första gången på länge, säger häckstjärnan efter SM-guldet på 60 meter slätt.

Strax efter halv fem på lördagseftermiddagen sprang Susanna Kallur, 35, hem guldet på inomhus-SM på 60 meter slätt i Atleticum i Malmö. Ett otal selfies, autografer och klappar på ryggen följde innan hon mötte journalisterna i friidrottshallen.

– Det är väldigt många som kommer fram och säger att det är så kul. Det är klart att det känns fint, men det här är ett steg på vägen. Jag har ett par svåra steg att ta, säger en strålande glad Susanna Kallur.

"Mer speciellt nu"

Ett är att springa häck på träning. Ett annat steg är att göra det på tävling.

– Men när tiden är mogen kommer inte det vara svårt heller. Då kommer det att kännas lätt, säger 35-åringen.

SM-guldet på 60 meter betyder mer än vad man kan tro.

– Det känns mer speciellt nu än förr, tycker jag ändå.

Segertiden i finalloppet – hennes femte och sista inomhuslopp för säsongen – lyder 7,34 sekunder. Bästa notering för säsongen och en tiondel från personbästat på distansen från 2007.

TT: Vad tycker du att du främst har fått svar på under de här fem loppen?

– Med tanke på hur lite jag har sprungit, jag började springa med spikskor i december, tycker jag att det gått väldigt fort framåt ändå. Jag har lyckats plocka fram något snabbt ändå. Det känns knappt som att jag har tränat, säger Kallur.

Comebackförsöket är häckstjärnans fjärde sedan skadeeländet började utomhussäsongen 2008. Nu är inomhussäsongen avslutad. Närmast väntar en "kort, kort" period av grundträning och sedan är det dags för snabbhetsträning.

– Jag behöver inte så mycket grundträning. Det känns som det enda jag har sysslat med i åtta år.

TT: Känns det som att du har ett bra upplägg för att kunna ta dig till OS i Rio de Janeiro i augusti?

– Det är en djärv utmaning. Allt måste klaffa. Så enkelt är det. Men det är en kul grej och i någon månads tid har jag legat på planen som jag har, så det känns hoppfullt för första gången på länge.

OS i Tokyo 2020?

Kallur har blickarna mot augusti–september i år. Därefter vet hon inte riktigt vad som händer.

– Jag skulle kunna lägga av, men samtidigt om det går bra och om det fungerar kanske man är sugen på något mer. Eller så känner man att man är nöjd.

Nästa OS går i Tokyo 2020.

– Då är jag bara barnet. Titta på Kim Collins (häckstjärna från Saint Kitts och Nevis), jag är yngre än vad han är nu. Han går väl för OS och är väl 40. Då kommer jag alltså vara 39 år, säger Kallur med ett leende.

Läs också