Sport Sport-topp

Kallur lycklig efter stark comeback

Susanna Kallur är tillbaka.Och OS-drömmen lever i allra högsta grad efter 13,00 i comebacken på 100 meter häck.– Det här är det bästa jag har gjort i mitt liv, sade en känslosam Kallur efter loppet.

Susanna Kallur sprang i mål som femma på i Diamond League-galan på Stockholms stadion och unnade sig ett ärevarv med dottern Majken på armen efteråt.

För det här var på så många sätt en seger för Kallur. Efter år av skador och bakslag sprang hon nu 100 meter häck för första gången sedan 2010.

Och hon gjorde det bra.

– Det här var värt att vänta på, alla gånger, sade hon.

– Helt klart den största mentala utmaningen jag har varit med om. Det var otroligt läskigt på många sätt, men samtidigt det absolut roligaste jag har gjort. Det är också en liten lättnad att jag klarade det.

Comebacken i Stockholm var bara ett delmål på vägen mot 35-åringens stora dröm, att stå på startlinjen i OS i Rio de Janeiro i augusti. Därför var det oturligt att huvudstaden bjöd på riktigt usla förhållanden på torsdagskvällen. Det var inte särskilt varmt, regndropparna duggade tätt och som om inte det var nog blåste det en lättare motvind på 0,4 meter per sekund under loppet.

34 efter Harrison

Det är i det perspektivet man ska se Kallurs premiärtid på 13,00. Hon var till exempel inte mer än 34 hundradelar långsammare än segraren Kendra Harrison, amerikanskan som tidigare i år sprang på 12,24 och bara var tre hundradelar från världsrekordet.

– Jag hade kunnat göra 13 blankt 2005, 2006, 2007 eller 2008 i sådana här förhållanden. Det är en tid som jag är väldigt nöjd med, sade Kallur.

Hon matchade länge Harrison bra, men tappade lite på slutet.

– Det var en otroligt härlig känsla (i början), för jag kände att jag inte var avhängd.

– Det första fyra–fem häckarna kändes riktigt bra, sedan slog jag i någonstans och tappade balansen lite grann och rytmen. Sedan gick det lite trögare, jag blev trött också.

Tröttheten i slutet känner Susanna Kallur igen från hur det har sett ut tidigare i karriären.

– Så har det varit i alla premiärer jag har gjort, att jag blir trött på slutet. Jag brukar komma igång efter några tävlingar så att jag orkar hela, så det är extremt väntat.

"Bara hålla käft"

Tiden 13,00 är exakt vad den internationella kvalgränsen till OS är, medan Sveriges olympiska kommitté har 12,80 som sin gräns. Direkt efter loppet på Stadion – som hur som helst kvalificerade Kallur för EM i Amsterdam i början av juli – kunde inte Kallur avgöra hur OS-jakten går vidare framöver.

– Jag får bara hålla käft och vänta och se hur kroppen känns, sade hon.

– Jag måste vänta och se hur den känns efter en natt eller efter två–tre dagar. Jag har utsatt kroppen för mer än vad jag har gjort på väldigt många år.

Känslan direkt efter insatsen i comebacken kunde i alla fall inte vara bättre:

– Just i denna stund känns det helt perfekt.

Och du ska till Rio?

– Ja. Det ska jag.